Стандард
ЕКОНОМИЈА

Лукаревска: Контроли на 60 фирми кои земале државна помош, а не исплатиле плати

„Од страна на УЈП во декември 2020 и јануари 2021 година извршени се контроли кај 60 даночни обврзници“, изјави директорката на УЈП, Сања Лукаревска на денешната прес-конференција.

Според неа, работодавачот кој користел финансиска поддршка за исплата на плати, а не ги исполнил условите, има обврска да ги врати добиените парични средства во целост заедно со камата.

„Работодавачот кој дал изјава за исполнетост на условите, а не ги исполнил условите, ќе следи кривична пријава. Кај 16 даночни обврзници е констатирано неисполнување на условот за добивање финансиска поддршка во однос на намалување на приходот за одредени месеци“, потенцира Лукаревска на денешната прес-конференција.

„Во тек е исплатата на ДДВ за тромесечието октомври, ноември и декември 2020 година. Треба да се вратат околу 382 милиони денари или 6,1 милион евра“, посочи Лукаревска.

Според неа, повратот на „Викенд без ДДВ“ е секаде исплатен, освен онаму каде што има проблеми со трансакциската сметка.

„Во делот на оние 5000 корисници на „Мој ДДВ“, неопходно е да се направи корекција, доколку одредени лица смениле банка. Ќе промовиме и новина во наредниот период во делот на „Мој ДДВ“, која што ќе се однесува на самиот систем ЕПДД“, посочи Лукаревска.

Поврзани вести

Владата ја донесе еколошката уредба за данокот за моторни возила

ССМ: Иницијативата недела неработен ден е прифатена од 90 отсто од социјалните партнери

Влатко Зорба

НБРМ: Просечната камата во октомврина кредитите 5,05 проценти, на депозитите 1,28

msp-admin
error: Превземањето на содржина без дозвола од авторот е дело казниво со закон!!!