Стандард
ЕКОНОМИЈА

Лукаревска: 10,7% од работодавачите не исплатиле плата за февруари

Дури 10,7% од работодавачите не исплатиле плата за февруари, изјави денеска на прес конференција, директорката на Управата за јавни приходи, Сања Лукаревска.

Според последните податоци на УЈП од април, вкупно 133 работодавачи не исплатиле плата од минатите антикризни пакети иако им била одобрена државна помош за исплата на плати. Од нив, 110 работодавачи не исплатиле плата за еден месец, 18 работодавачи за два месеца и пет работодавачи не исплатиле плата за три месеца.

Против нив, како што информира Лукаревска, се преземени сите мерки, а во соработка со Државниот инспекторат за труд извршени се и контроли.

Контроли се започнати и кај дел од компаниите каде е злоупотребена државната помош за исплата на плати за декември. За мерките кои се спроведоа преку УЈП како поддршка за стопанството досега се исплатени 135 милиони 344 илјади 918 евра. Обврската за враќање на примената финансиска поддршка е околу 20 милиони евра или 14,5 % од вкупната исплатена финансиска поддршка.

Поврзани вести

Објавена анализа за прогресивниот данок: Приходите пониски за 51,2 отсто

Влатко Зорба

Агро секторот апелира за отворање акредитирана лабораторија за квалитет на семе за извоз

Влатко Зорба

Шајноски: Препораката на АСО за неисплатување дивиденда не треба да се толкува како забрана

Влатко Зорба