СТАНДАРД life
ЕКОНОМИЈА

Битиќи на средба со Лукаревска: УЈП е еден од најважните столбови на економијата

Заменикот на претседателот на Владата задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи и директорката на Управата за јавни приходи, Сања Лукаревска, денес остварија работна средба на која разговараа за даночните активностите и предизвиците на Управата.

Битиќи и Лукаревска во рамки на заедничките активности, прво ја посетија Дирекцијата за големи даночни обврзници на УЈП.

„Оваа Дирекција администрира 366 најголеми плаќачи на данок во државата и истата наплатува 44.63% од вкупната наплата на даноци”, информираше Лукаревска за време на посетата.

Директорката го запозна вицепремиерот Битиќи со тековните активности и предизвиците со кои се соочува Дирекцијата, во спроведување на даночните активности, како и за успешните резултати остварени од наплата на даноците и партнерскиот однос кој оваа Дирекција го негува со даночните обврзници.

Работната средба продолжи и во Генералната дирекција, каде вицепремиерот Битиќи, директорката Лукаревска и раководството на УЈП разговараа за досегашната успешна реализација на антикризните мерки. Дополнително тие го запознаа вицепремиерот со тековните проекти кои ги спроведува УЈП, како што се: е-даноци, е-МПИН, автоматски поврат и пребивање, матична евиденција и даночно книговодство. Сите овие проекти се имплементираат со цел подобрување на деловните практики и внесување на промени во согласност со севкупната дигитална трансформација, а во насока на подобро администрирање на даночни приходи и придонеси и давање квалитетни услуги на обврзниците.

Вицепремиерот Битиќи истакна дека ова е една од најзначајните институции, еден од столбовите на економијата.

„Коронавирусот ни покажа дека дигитализацијата е неопходна секаде, а вие како институција во време на пандемија целосно одговоривте на предизвикот”, нагласи Битиќи и ја истакна големата улога која УЈП ја има при имплементацијата на економските мерки за поддршка на граѓаните и стопанството за време на кризата.

За време на ативностите беше потенцирано дека во март 2021 година, Управата за јавни приходи реализира наплата на даноците во износ од 7.720.610.346,00 денари, што во споредба со истиот месец во 2020 година претставува повисока наплата кај даноците од страна на компаниите, што е добар знак дека економијата постепено закрепнува. Поединечно, кај данокот на додадена вредност се бележи поголема наплата за 29,49 %, наплатата кај данокот на личен доход е повисока за 12,55%, додека пониска наплата за 1,32 %, се регистрира само кај данокот на добивка.

Поврзани вести

Оштетени штедачи: Како групацијата „Мулти офис” успеа да украде близу 3.000.000 евра од Еуростандард банка?

Влатко Зорба

Трамп: Во пресрет на изборите, американската економија ќе покаже невиден раст

Stefanija Kuzmanovska

Заев: Законите од петтиот пакет економски мерки ќе бидат изгласани во наредните денови

Влатко Зорба