СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

650.000 БРИТАНЦИ СТАНУВААТ ТЕХНОЛОШКИ ВИШОК: Работодавачите бараат помали придонеси

Велика Британија е на пат да забележи најголем пораст на технолошки вишок на вработени во последните 30 години во втората половина на 2020 година, според најавите на работодавците погодени од економското влијание на коронавирусот, објави денес една тинк-тенк организација.

Околу 650.000 луѓе, и потенцијално многу повеќе, веројатно ќе бидат технолошки вишок во Велика Британија помеѓу јули и декември, според извештајот на Институтот за студии за вработување (ИЕС), независна истражувачка организација, пренесува Ројтерс.

„За жал, повеќето од ова преструктуирање сега изгледа неизбежно“, се вели во извештајот.

Бројот на известувања за отпуштања е повеќе од двојно поголем отколку за време на рецесијата во 2008/2009 година, а уште 450.000 лица може да бидат прогласени за технолошки вишок во периодот јули-септември, што е за 50 проценти над највисокото ниво забележано во истиот квартал за време на глобалната финансиска криза. Сепак, високото ниво на технолошки вишок не мора да доведе до масовна невработеност ако луѓето можат да најдат работа со нови работодавци, додава ИЕС.

Владата треба да ги намали придонесите на работодавачите по вработен со цел да го поттикне вработувањето и да обезбеди „тесно насочена“ поддршка на платите во индустриите и областите што ќе бидат одржливи на долг рок, проценува ИЕС.

Министерот за финансии, Риши Сунак се спротивстави на апелите за продолжување на корона-програмата за поддршка за зачувување на работните места, која треба да истече на крајот на октомври.

Здруженијата на работодавачи бараат од него да ги намали придонесите за социјално осигурување за да го ублажи очекуваниот пораст на невработеноста.

Официјалните податоци за пазарот на трудот, што треба да се објават утре, се очекува да покажат дека стапката на невработеност во Велика Британија се зголеми за прв пат во последните три месеци до јули. Од воведувањето на мерката Ковид во март, таа успеа да остане на нивото од 3,9 проценти.

Поврзани вести

Харли Дејвидсон го издвојува својот електричен бренд „Live Wire“

Кина ги бојкотира H&M и Nike поради со скандалот со производство на памук

Влатко Зорба

Работа од дома ЗАСЕКОГАШ за 30.000 вработени на „Форд“

Влатко Зорба