СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

ОМВ продава 120 бензински пумпи во Словенија

Австриската енергетска компанија ОМВ објави дека планира да продаде 120 бензински пумпи во Словенија, како дел од програмата за деинвестиции.

ОМВ има бензински пумпи во Словенија под брендовите ОМВ, Евротрук, Аванти и Дисконт.

Во соопштението за печатот, компанијата објави дека ќе продаде 120 бензински пумпи во Словенија, откако продаде 300 во Германија минатата година.

-Не продаваме сопствен бензин на бензински пумпи во Словенија, затоа решивме да ги продадеме, објасни на новинарите и инвеститорите извршниот директор на ОМВ, Рајнер Силе.

Најавената продажба на бензински пумпи во Словенија, заедно со продажбата на единицата за производство на ѓубрива на подружницата за хемикалии „Бореалис“, е дел од планот за деинвестиција, усвоен од компанијата во март минатата година, со кој се предвидува продажба на средства од 2 милијарди евра.

ОМВ исто така ја обновува својата деловна стратегија во светло на промените во деловното опкружување. Со тоа Селе објави дека компанијата ќе се откаже од плановите за зголемување на производството и рафинирање на нафта и ќе се фокусира на хемиски производи.

Ако досега имаше намера да го зголеми производството на нафта на 600.000 барели на ден на среден рок, плановите се намалени. Според најновите предвидувања, производството ќе изнесува 480.000 до 500.000 барели дневно.

Во меѓувреме, ОМВ во иднина ќе посвети поголемо внимание на хемиските производи, бидејќи и автомобилската индустрија се повеќе се обидува да ги намали емисиите.

– Хемиските производи се повеќе ќе бидат потребни во свет со помали емисии на јаглерод, изјави денес Силе.

ОМВ лани забележа нето добивка од 1,3 милијарди евра, што е за 25% помалку од претходната година. Во исто време, тој оствари приход од 16,6 милијарди евра, што е за 29 проценти помалку отколку во 2019 година. Оперативниот профит падна за 71 процент, на 1,1 милијарда евра. Причината за полошата деловна активност е падот на цените и побарувачката на нафта во позадина на пандемијата Ковид-19.

Поврзани вести

Кинеските конкуренти на Tesla ја зголемија продажбата во 2020 година

Влатко Зорба

Lidl ќе продава автомобили по намалени цени

Влатко Зорба

Вкупната вредност на трите пакети aнтикризни мерки се проценува на 500 милиони евра

msp-admin