СТАНДАРД life

Словенија

КОМПАНИИ

Најголемата словенечка марина Порторож продадена на Јапонци

Влатко Зорба
Операторот и сопственик на словенечката бања „Терме Чатеж“ ја продал марината Порторож на јапонски купувач, јавија словенечките медиуми. „Дело“ наведува дека купувачи се јапонски инвестициски...
БИЗЛАЈФ

Љубљана: Во Икеа ќе може да се влезе само со претходна резервација?!

Влатко Зорба
Шведскиот гигант за мебел Икеа ќе ја отвори својата прва филијала во Словенија во четврток во Љубљана. Продавницата сè уште се подготвува да прими посетители,...
КОМПАНИИ

Приходот на банкарскиот систем во Словенија бил 450 милиони евра за минатата година

Влатко Зорба
Минатата година банкарскиот систем во Словенија остварил профит од 450 милиони евра по оданочување, што е за 15,1 процент помалку од претходната година, покажуваат податоците...
КОМПАНИИ

Четири понуди за 5G фреквенција во Словенија

Влатко Зорба
Агенцијата за комуникациски мрежи и услуги на Словенија (Акос) објави дека добила четири понуди за распределба на 5G фреквенција, беше објавено вчера по јавното отворање...
КОМПАНИИ

Брендот кој беше симбол на Словенија продаден по цена на гарсоњера

Влатко Зорба
Брендот на словенечката авиокомпанија „Адриа ервејс“ во стечај беше продадена на понудувач од странство за нешто повеќе од 33.000 евра нето, изјави стечајниот управник Јанез...
КОМПАНИИ

Полски „ПКН Орлен“ можен купувач на 120 бензински пумпи на „ОМВ“ во Словенија

Влатко Зорба
Полската нафтена компанија, сопственик на рафинерии за нафта и малопродажен бензин, „ПКН Орлен“ планира да ја анализира потенцијалната аквизиција на 120 бензински пумпи во Словенија,...
КОМПАНИИ

ОМВ продава 120 бензински пумпи во Словенија

Влатко Зорба
Австриската енергетска компанија ОМВ објави дека планира да продаде 120 бензински пумпи во Словенија, како дел од програмата за деинвестиции. ОМВ има бензински пумпи во...
КОМПАНИИ

Словенија издаде 60-годишни еврообврзници

Влатко Зорба
Словенија денеска позајми 500 милиони евра на меѓународниот финансиски пазар преку државни обврзници со рок на доспевање од 60 години, што е најдолго доспевање досега,...
БИЗЛАЈФ

Словенија: 100.000 литри пиво со поминат рок

Влатко Зорба
Поради епидемијата на коронавирус, словенечките пиварници имаат најмалку 100.000 литри пиво со поминат рок на пазарот. Ова го објави Здружението на словенечки пивари и ја...