Стандард
КОМПАНИИ

Четири понуди за 5G фреквенција во Словенија

Агенцијата за комуникациски мрежи и услуги на Словенија (Акос) објави дека добила четири понуди за распределба на 5G фреквенција, беше објавено вчера по јавното отворање на понудите.

– До крајниот рок за доставување на понудите, кој истече на 15 февруари во 11 часот, Агенцијата доби четири понуди. Бидејќи јавниот тендер е анонимен, идентитетот на понудувачот ќе биде познат дури по завршувањето на аукцијата, рече Акос.

„Дело“ претходно објави дека Телеком Словенија, Телемах, А1 и Т2 го најавиле своето учество.

Во „Акос“ велат дека изборот може да трае неколку месеци, а аукцијата се очекува да заврши во пролетните месеци.

Ако „Акос“ ги продаде сите фреквенции само по почетни цени, 69 милиони евра ќе се влеат во државната каса.

Минатата недела беше завршен јавниот тендер за доделување на радиофреквенции за обезбедување на деловни критични комуникации M2M (од машина до машина) комуникации преку наменски мрежи во фреквенцискиот опсег од 700 MHz.

На аукцијата учествуваа двајца наддавачи. Фреквентниот блок од 2 x 3 MHz во опсегот од 700 MHz (733-736 MHz / 788-791 MHz) беше доделен на „BeeIN“, кој понуди 970.000 евра за тоа, објави „Акос“.

BeeIN е во сопственост на „IskraTel“.

Поврзани вести

Apple ја врати круната на пазарот на паметни телефони

Влатко Зорба

Акциите на Tesla нагло ќе паднат, вели познат инвеститор

Влатко Зорба

ЕИБ инвестирала 873 милиони евра во Западен Балкан во 2020 година

Влатко Зорба