СТАНДАРД life

ТЕХНОЛОГИЈА

Европа се обидува да ги забрза своите вложувања во водород, 5G и блокчејн

Stefanija Kuzmanovska
Европа бара побрзо воведување на иновативни проекти во неколку земји, кои ќе помогнат во борбата на регионот против климатските промени и ќе ја забрзаат дигиталната...
ЕКОНОМИЈА

Cosmote TV го реализираше првиот 5G пренос во живо во Грција

Stefanija Kuzmanovska
Cosmote TV услугата на грчкиот телекомуникациски оператор OTE го испорача, како што вели, првиот телевизиски пренос во живо преку 5G мрежата во Грција, во текот...
КОМПАНИИ

Traficom ги дефинира критичните делови на комуникациската мрежа во Финска

RAN (Радио пристапната мрежа) во моментов не е критичен елемент. Советодавниот комитет за мрежна безбедност ќе има клучна улога во Финска во следниот период, бидејќи...
КОМПАНИИ

Прво 5G позиционирање во затворен простор во светот -верификувано од China Mobile Suzhou и Huawei

China Mobile Suzhou и Huawei постигнаа нова пресвртница со верификацијата на можностите за 5G позиционирање во затворен простор во сценаријата на метро транспортот во Сужоу...
ПРЕТПРИЕМАЧ

Акику: АЕК е подготвена за отпочнување на постапката со која Скопје до 2023 година ќе биде покриен со 5Г сигнал

Во пандемската 2020 год. бројот на интернет претплатници пораснал за 26.800 споредено со 2019 год., а бројот на фиксни линии преку кои се обезбедува пристап...
ТЕХНОЛОГИЈА

Најсовремената алатка за планирање ја поддржува најголемата 5G здравствена мрежа

Влатко Зорба
5G Create мрежата на Ливерпул започна да ја користи „најсовремената“ алатка за планирање за да ги демонстрира придобивките на 5G во врска со „технологиите што...
КОМПАНИИ

Зошто 5G може да им помогне на производителите да излезат од Ковид-кризата

Влатко Зорба
Додека Европа и Северна Америка заостануваат зад Кина во поглед на 5G претплатите, професионалците во телекомуникациите веруваат дека технологијата ќе биде широко достапна ширум светот...