СТАНДАРД life

АЕК

ПРЕТПРИЕМАЧ

Акику: АЕК е подготвена за отпочнување на постапката со која Скопје до 2023 година ќе биде покриен со 5Г сигнал

Во пандемската 2020 год. бројот на интернет претплатници пораснал за 26.800 споредено со 2019 год., а бројот на фиксни линии преку кои се обезбедува пристап...
ЕКОНОМИЈА

ТЕЛЕЛИНК БИЗНИС СЕРВИСИС ќе го снабди АЕК со платформа за хибриден облак во договор вреден над милион евра

Влатко Зорба
Друштвото за професионални и консултантски услуги ТЕЛЕЛИНК БИЗНИС СЕРВИСИС ДООЕЛ Скопје ќе добие 64,881,609 денари или 1,054,986 евра за да изработи хардверска платформа за хибриден...
ЕКОНОМИЈА

Пристап до интернет преку мобилна мрежа имаат 1 348 663 претплатници

Влатко Зорба
Заклучно со третиот квартал лани во државава се регистрирани 1 348 663 претплатници со пристап до интернет со широк и тесен опсег преку мобилните мрежи,...
КОМПАНИИ

Димитријоски: Нашата земја целосно ги следи европските стандарди врзани за изградба на 5G мрежата

msp-admin
Кризата со Ковид-19 го зголеми проток на сообраќај и користење на интернет поради што, уште во март 2020 година, Телото на европските регулатори за електронски...
КОМПАНИИ

АЕК објави резултати од мерење на квалитетот на мобилните мрежи на А1 и Македонски Телеком во Тетово и Илинден

msp-admin
Агенцијата за електронски комуникации (АЕК) ги објави извештаите за состојбата на квалитетот на јавни електронски комуникациски услуги обезбедени преку јавни електронски комуникациски мрежи за населените...
КОМПАНИИ

АЕК ќе спроведува меѓународна физибилити студија за влијанието на 5G мрежата врз здравјето на луѓето

msp-admin
Агенцијата за електронски комуникации наскоро ќе распише меѓународен тендер за избор на компанија која ќе изработи физибилити студија за влијанието на 5G мрежата врз здравјето...
КОМПАНИИ

АЕК: Шпекулации се вестите за штетноста на 5Г технологијата

msp-admin
Нема простор за загриженост за штетност од зрачењето на новите технологии во електронските комуникации, како и идната примена на 5Г технологијата, порача денеска директорот на...