Стандард

Интернет

КОМПАНИИ

Facebook гради директна интернет-врска помеѓу САД, Индонезија и Сингапур

Влатко Зорба
Facebook планира да инсталира два подводни оптички кабли за поврзување на Сингапур, Индонезија и Северна Америка. Google е вклучен во проектот на компанијата, како и...
ТЕХНОЛОГИЈА

Chrome го направи сурфањето на Интернет многу побезбедно

Влатко Зорба
Најпопуларниот светски прелистувач Google Chrome, покрај решавањето на проблемот со прекумерна употреба на меморијата, воведува и друго решение кое значително ќе придонесе за безбедноста на...
БИЗЛАЈФ

Расправијата со странци на Интернет е исто штетна како и прегорувањето на работа

Влатко Зорба
Експерт за ментално здравје и деловен тренер Рејчел Стоун, специјализирана за синдром на прегорување, ја објави својата визија за феноменот на дискусии преку Интернет во...
КОМПАНИИ

Следната година целата планета ќе биде покриена со Starlink Интернет

Влатко Зорба
Веќе следната година, целата Земја ќе биде покриена со Интернет на Starlink, со брзина до 300 Mbps, со латентност од околу 20 ms. До крајот...
КОМПАНИИ

Повеќе од 40% од облеката и обувките ќе продолжат да се купуваат преку Интернет

Влатко Зорба
Минатата година во Европската унија 89 проценти од луѓето на возраст од 16 до 74 години користеле Интернет, а меѓу нив имало и 72 проценти...
ТЕХНОЛОГИЈА

WordPress веќе се користи од над 40% од веб-страниците на Интернет

Влатко Зорба
Повеќето платформи за управување со содржини на Интернет започнаа да постојат како платформи за блогирање. Услугите како WordPress станаа претпочитано решение за милиони луѓе и...
КОМПАНИИ

Кина веќе има скоро 1 милијарда корисници на Интернет

Влатко Зорба
Кинескиот информативен центар за Интернет заедницата објави нови податоци кои покажуваат дека се повеќе луѓе користат мрежни услуги за време на пандемиските месеци. Во моментов...
КОМПАНИИ

Русија е подготвена да се исклучи од глобалниот Интернет

Влатко Зорба
Исклучувањето на Русија од глобалната мрежа е можно, но властите имаат план за акција во тој случај, изјави заменик-претседателот на Советот за безбедност, Дмитриј Медведев,...
ЕКОНОМИЈА

Пристап до интернет преку мобилна мрежа имаат 1 348 663 претплатници

Влатко Зорба
Заклучно со третиот квартал лани во државава се регистрирани 1 348 663 претплатници со пристап до интернет со широк и тесен опсег преку мобилните мрежи,...