СТАНДАРД life

Кабли

КОМПАНИИ

Facebook гради директна интернет-врска помеѓу САД, Индонезија и Сингапур

Влатко Зорба
Facebook планира да инсталира два подводни оптички кабли за поврзување на Сингапур, Индонезија и Северна Америка. Google е вклучен во проектот на компанијата, како и...
ТЕХНОЛОГИЈА

Оптичките кабли на „Гугл“ на дното на океанот помагаат во откривање на земјотреси и цунами

Влатко Зорба
Придружниот сообраќај, кој постојано се одвива преку мрежите на прекуконтинентални телекомуникациски кабли, открија бури, но и земјотреси. Овој пристап не бара нова инфраструктура или инструменти,...