СТАНДАРД life
ТЕХНОЛОГИЈА

Оптичките кабли на „Гугл“ на дното на океанот помагаат во откривање на земјотреси и цунами

Придружниот сообраќај, кој постојано се одвива преку мрежите на прекуконтинентални телекомуникациски кабли, открија бури, но и земјотреси. Овој пристап не бара нова инфраструктура или инструменти, туу се потпира на употребата на веќе спроведените набљудувања.

Континуирано следење во реално време

Нова студија, објавена во списанието „Сајанс“, сугерира дека со овој пристап, мрежите на оптички кабли, поставени на дното на океанот, може да се трансформираат во систем за континуирано следење и откривање на земјотреси и цунами во реално време.

Следењето на сеизмичката активност на морското дно е клучно за проучување на Земјината кора и откривање на земјотреси во морето и закани од цунами. Сепак, поставувањето и одржувањето на геофизички инструменти на морското дно е комплицирано и скапо. Како резултат, подводните сеизмички ќелии се релативно ретки во големи делови на океанот.

Во моментов се истражуваат неколку нови технологии за да се пополни овој јаз на податоци, вклучувајќи ласерска интерферометрија и методи на акустичен сензор кои ефикасно ги трансформираат постојните прекуокеански телекомуникациски кабли во оптички влакна во километарски сеизмички сензори

Оптичка мрежа како геофизички сензор

Огромни подобрувања во количината на сеизмички податоци и покриеност на големи делови од морското дно може да се постигнат ако дел од оптичката мрежа се користи како геофизички сензор. Таму, можностите се демонстрираат на подводен оптички телекомуникациски кабел во сопственост на Гугл. Нивната „Curie“ се протега по нејзината должина по сеизмички активниот источен брег на Тихиот океан помеѓу Северна и Јужна Америка.

Во текот на деветмесечниот експеримент, истражувачите забележале триесетина океански бури и дваесетина умерени до големи земјотреси, вклучително и еден со јачина од 7,4 степени близу Оахака, Мексико во јуни 2020 година.

Изненадување во зоната на судир

Во исто време, истражувачите од универзитетот Macquarie развија нови модели кои покажуваат каде карпите се ронат во длабоката Земја. Ова знаење треба да ни помогне да разбереме каде можеме да очекуваме огромни земјотреси во иднина.

Имено, најголемите и најразорните земјотреси се случуваат таму каде што се судираат две тектонски плочи. Во овие зони на судири, една плоча се лизга под друга, тоне во длабоката Земја.

Списанието „Nature Communications“ ја објави работата на др. Мајкл Ферстер и доктор Кејт Селвеј во која научниците откриваат дека во овие зони на судир топењето на карпите и течноста се наоѓаат на помала длабочина отколку што се сметаше претходно.

Истражувачите проучувале како се топат различни карпи во зоните на судири помеѓу тектонските плочи. Како што карпите се спуштаат со тектонска плоча во длабоката Земја, тие се загреваат и многумина на крајот се топат.

Зони со висока спроводливост

Ферстер изврши лабораториски експерименти на примероци од кал и талог од дното на океанот. Загревајќи ги примероците на температура поголема од 1.000 степени Целзиусови, тој открил дека тие се топат на помала длабочина од повеќето карпи во зоните на судир, произведувајќи стопени карпи, минерални флогопити и солени течности.

Потоа Селвеј ги спореди овие експерименти со мерењата на физичките својства на длабоката Земја. Таа открила дека постојат зони со висока електрична спроводливост кои се совпаѓаат со предвидените локации и спроводливост на стопена карпа, флогопит и солени течности. Овие зони со висока спроводливост ќе им овозможат на истражувачите да ја мапираат дистрибуцијата на стопена карпа и флуид во зоните на судир.

Бидејќи овие резултати се тестираат на места со историски земјотреси и се применуваат на познати области на судир помеѓу тектонски плочи, истражувачите се надеваат дека ќе ја подобрат точноста на проценките на ризикот од земјотрес.

Поврзани вести

Razr 2 ќе има сензори за движење и командни гестови во рамките околу екранот

msp-admin

Samsung и IBM соработуваат за подобра животна средина

msp-admin

Qualcomm и Niantic работат на паметни очила

msp-admin