Таг : Гугл

Технологија

„Гугл“ подготви многу важна екстензија за „Хром“

Влатко Зорба
„Гугл“ објави нова екстензија за нивниот пребарувач „Хром“, кој треба да обезбеди подобар увид во огласувањето. Наречен е Ads Transparency Spotlight и го прикажува бројот...
Компании и пазар

Која е првата земја во која Фејсбук и Гугл ќе плаќаат за вести?

Влатко Зорба
Австралија ќе стане првата земја што ќе побара од интернет компаниите да плаќаат на медиумските куќи за вести. Оваа земја ќе ги присили технолошките гиганти...
Компании и пазар

Шефовите на Facebook, Google, Apple и Аmazon ги отфрлија обвинувањата за монопол на дигиталниот пазар

Влатко Зорба
Лидерите на четирите најголеми американски технолошки компании – Facebook, Amazon, Google и Apple, вчера пред Конгресот по ред ги отфрлаа обвинувањата за монопол на дигиталниот...
Компании и пазар

Вработените во Google ќе работат од дома до летото 2021 година

Влатко Зорба
Раководството на „Alphabet“, компанија која е сопственик на „Google“ и други сестрински компании, одлучила дека околу 200.000 нивни вработени нема да мора да доаѓаат на...
Технологија

Google имаат тајно оружје на секој Android уред со кое ја следат и остануваат еден чекор пред конкуренцијата

Влатко Зорба
Android Lockbox е име на неодамна „ископаната“ програма на Google која собира таканаречени „чувствителни“ податоци од Android уреди, со цел да следи како корисниците на...
МАКЕДОНИЈА

Каде и колку се движат Македонците за време на пандемија?

Влатко Зорба
Поради пандемијата предизвикана од Ковид-19, луѓето ширум светот се поппретпазливи кога се работи за извршување на активности надвор од домот или работното место. Според извештајот...
Технологија

Гугл да плати 5 милијарди долари поради следење на милиони корисници

Stefanija Kuzmanovska
Компанијата „Гугл“ беше тужена во вторникот во парнична постапка под обвинение за нелегално нарушување на приватноста на милиони корисници со следење на нивната употреба на...