СТАНДАРД life

Гугл

КОМПАНИИ

Русија за блокадата на „Гугл“: Социјалните мрежи ја изгубија контролата

Влатко Зорба
„Блокирањето на руската содржина од страна на американските ИТ компании има само една цел, употреба на информации и технолошки можности за нелојална конкуренција во сите...
КОМПАНИИ

Русија ги тужи Google, Facebook и Twitter за објавување на протести

Влатко Зорба
Руските власти тужат пет медиумски платформи, вклучувајќи ги Google, Facebook и Twitter, за наводно дека не ги избришале објавите во кои се повикуваат децата да...
КОМПАНИИ

Google донесе радикална одлука: Дали засекогаш ја менува индустријата за дигитално рекламирање?

Влатко Зорба
Google планира да престане со продажба на реклами засновани врз индивидуални пребарувања на повеќе веб-страници, што може да го забрза пресвртот во индустријата за дигитално...
ТЕХНОЛОГИЈА

Оптичките кабли на „Гугл“ на дното на океанот помагаат во откривање на земјотреси и цунами

Влатко Зорба
Придружниот сообраќај, кој постојано се одвива преку мрежите на прекуконтинентални телекомуникациски кабли, открија бури, но и земјотреси. Овој пристап не бара нова инфраструктура или инструменти,...
КОМПАНИИ

Фејсбук им дава на медиумите милијарда долари и жали за блокадата на вестите во Австралија

Влатко Зорба
Откако беше критикуван за привремено блокирање на написи во весници во Австралија, како одговор на законот со кој се бара дигиталните гиганти да плаќаат надомест...
ТЕХНОЛОГИЈА

Google ќе ги известува корисниците ако нивните лозинки се компромитирани на Android

Влатко Зорба
Google најави имплементација на шест нови функции за Android. Има закажување за испраќање пораки во услугата Messages, темен режим за Google Maps, нови функции за...
КОМПАНИИ

Мајкрософт ги поддржа европските медиуми против технолошките гиганти

Влатко Зорба
Мајкрософт ги здружува силите со издавачите во Европа, повикувајќи на законодавство во австралиски стил, за да ги принуди технолошките платформи како Гугл и Фејсбук да...
КОМПАНИИ

Новинските компании во Европа го зголемуваат притисокот врз технолошките гиганти

Влатко Зорба
Новинските компании лобираат низ Европската унија да копираат делови од предложениот закон во Австралија што ќе ги принуди Фејсбук и Гугл да плаќаат договорена цена...
ТЕХНОЛОГИЈА

Workspace for Education – нова платформа за работа и учење од далечина на Google

Влатко Зорба
Google секојдневно ја исполнува својата амбициозна мисија да обезбеди брз и удобен пристап до информации на Интернет за милиони корисници. Неколку кликања од екранот на...