СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

Alphabet заработи 55,3 милијарди долари во првиот квартал од оваа година

Очигледно, оваа година започна добро за големите технолошки компании котирани на берзите. Ние сме во периодот на објавување на првите финансиски извештаи, а со оглед на тоа што прв го стори Tesla, сега на ред е компанијата Alphabet, на која и припаѓа и Google.

Alphabet оствари приход од 55,3 милијарди долари во периодот јануари-март 2021 година, што е раст од дури 34 проценти во споредба со истиот период минатата година. Уште поважно, профитот на компанијата е 18 милијарди долари.

Од изолираните деловни сегменти, активноста во „Google Cloud“ е повторно впечатлива. Имено, приходите од облачните услуги се искачија на четири милијарди долари, забележувајќи раст од 46 проценти на годишно ниво, додека трошоците паднаа од 1,7 на 0,9 милијарди долари.

Инвеститорите реагираа позитивно на објавувањето на финансискиот извештај, бидејќи акциите на компанијата во првите часови на тргување забележаа раст на вредноста од четири проценти.

Очекувањата на инвеститорите во ИТ компаниите се големи во моментот, бидејќи е најавено големо зголемување на употребата на дигитални услуги и облачни услуги, а се пренесува и општ оптимизам од почетокот на глобалната вакцинација на населението и се надеваат на крај на пандемија.

Во следните неколку дена, Amazon, Facebook, Twitter, Apple, AMD ќе ги презентираат своите финансиски извештаи.

Поврзани вести

Франција и Велика Британија разговараат за заедничко спасување на „Eurostar“

Влатко Зорба

Лагард: Најмногу се плашам дека некои земји-членки на ЕУ ќе ги укинат стимулативните мерки

Влатко Зорба

Обновливите извори на енергија мора да ги потиснат фосилните горива

Влатко Зорба