СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

Словенија добива нова авиокомпанија

Словенија добива нова авиокомпанија наречена SouthEast Airlines, која во почетната фаза ќе нуди главно чартер летови со авиони Ербас А320, пренесе Sierra5.

Најпрво ќе се фокусира на пазарите на ЕУ и планира да го започне својот прв комерцијален лет со употреба на сопствен сертификат за авијација на почетокот на јуни оваа година.

Според порталот, меѓу основачите и членовите на менаџерскиот тим на новата авиокомпанија со седиште во Трбовље има искусни пилоти и инструктори на патнички авиони, аеронаутички инженери и механичари, како и експерти од областа на финансиите и други услуги за поддршка на воздухот. Во почетната фаза, компанијата ќе се фокусира на обезбедување високо квалитетни чартер услуги за потребите на другите авиокомпании како изнајмување авиони или т.н. изнајмување на ACMI.

Како што изјави за порталот ко-основачот на компанијата Блаж Бердник, подготовките за проектот траеле околу 20 месеци.

„Во јануари, во првото официјално интервју во Јавната агенција за цивилно воздухопловство на Република Словенија, официјално ја потврдивме нашата намера да формираме нова авиокомпанија со седиште во Словенија“, рече тој.

SouthEast Airlines ќе започне со работа со еден авион во чиста економска класа, а друг се очекува да биде додаден на флотата оваа година. Единствената конфигурација на патници на авионот му овозможува на превозникот да излезе на пазарот на најзгоден и најлесен начин за потребите на чартер летовите. Тие планираат да го направат својот прв комерцијален лет со користење на сопствен сертификат за авијација на почетокот на јуни оваа година.

Во првата фаза, компанијата ќе се фокусира на пазарите во ЕУ. Бердник посочи дека тие веќе потпишале договор за „прилично тешка чартер програма“ за летото 2021 година.

Поврзани вести

Реализираната онлајн продажба и во изминатиот период ќе подлежи на контрола од УЈП

msp-admin

Откажано годинешното издание на мобилниот Конгрес во Барселона

msp-admin

Новиот менаџмент на „Филип Морис Интернешнал“: „Ќе продолжиме да работиме во насока на остварување на визијата за свет без чад“

msp-admin