СТАНДАРД life

Образование

ЕКОНОМИЈА

Со 46,5 милиони евра од Светска банка – поголема енергетска ефикасност во јавен сектор и подобро основно образование

Со 46,5 милиони евра, преку Рамката за партнерство со Светска банка, ќе се спроведат „Проектот за енергетска ефикасност во јавниот сектор” и „Проектот за унапредување...
ПРЕТПРИЕМАЧ

Миленковска: Многу граѓани, предводени од нивните политичари, не сакаат работите да се променат на подобро

Влатко Зорба
Државата треба да предводи функционален систем, за да се обезбедат реални и потикнувачки услови за сите деца и млади, вели Сара Миленковска, политологот, активист и...
КОМПАНИИ

Ново, добро платено занимање во Италија, за кое не треба образование и идеи

msp-admin
Во Италија се појави ново, добро платено пред сè телевизиско занимање – “продавач на своето мислење“ (опинионист), пишува дневниот лист Domani. “За некој да биде...
КОМПАНИИ

Квалитетното образование како почетна точка за успешна професионална кариера

msp-admin
Патот кон успешна кариера е секако преку квалитетното образование, а изборот на факултет е клучен и најважен избор кој понатаму ќе помогне во остварување на...
ЕКОНОМИЈА

Стопанската комора: За образованието да се одвојат 5 проценти од БДП

Влатко Зорба
Стопанската комора на Македонија бара да се зголемат средствата од Буџетот за финансирање на образованието од сегашните 3,7 проценти од БДП на 5 проценти од...