Стандард

Корупција

ЕКОНОМИЈА

ФИТР станува првата сертифицирана државна институција со Стандард за спречување на корупција

Влатко Зорба
Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) го имплементираше ISO 37001:2017, со што стана првата државна институција сертифицирана со меѓународниот Стандард за спречување корупција. Како...
ЕКОНОМИЈА

ИПК: Македонија оди наназад и надолу во борбата против корупцијата

Влатко Зорба
Индексот за перцепција на корупцијата (ИПК) за 2020 година објавен денес од Транспаренси Интернешнл открива дека корупцијата допринесува за уназадување на демократијата и влошување на...
ПРЕТПРИЕМАЧ

Миленковска: Многу граѓани, предводени од нивните политичари, не сакаат работите да се променат на подобро

Влатко Зорба
Државата треба да предводи функционален систем, за да се обезбедат реални и потикнувачки услови за сите деца и млади, вели Сара Миленковска, политологот, активист и...
КОМПАНИИ

Кинески банкар ОСУДЕН НА СМРТ поради корупција

Влатко Зорба
Кинеските власти го осудија на смрт поранешниот секретар на партискиот одбор и претседател на управниот одбор на најголемата кинеска компанија за управување со средства „China...