СТАНДАРД life

ФИТР

ЕКОНОМИЈАКОМПАНИИ

ФИТР и Рош Македонија со нов хакатон за иновативни решенија во е-здравство

Влатко Зорба
Фонд за иновации и технолошки развој објави повик за учество на првиот хакатон „Е-Здравство” на кој ќе се бараат креативни решенија за подобрување на здравјето...
ЕКОНОМИЈА

ФИТР и ПроКредит Банка обезбедуваат полесен пристап до финансирање на иновативните компании

Фондот за иновации и технолошки развој и ПроКредит Банка потпишаа Меморандум за меѓусебна соработка со која микро, малите и средните претпријатија ќе добијат олеснет пристап...
ЕКОНОМИЈА

Заев: Владата преку поддршка на иновативни решенија вложува во развојна економија (ВИДЕО)

Влатко Зорба
Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Зоран Заев, денеска се обрати на панел-дискусијата на тема: „Со инвестиции во иновации до одржлив економски раст” во...
ЕКОНОМИЈА

Петров: Покажавме дека ФИТР претставува појдовна точка на сите кои имаат храбри и иновативни идеи

Влатко Зорба
Верувам дека во изминатиот период покажавме дека #ФИТР претставува појдовна точка на сите оние кои имаат храбри и иновативни идеи кои подоцна прераснуваат во успешни...
ЕКОНОМИЈА

540 компании за прв пат аплицираат на јавните повици на ФИТР

Влатко Зорба
Од 706 пријавени на јавниот повик за кофинансирани грантови за технолошки развој за забрзан економски раст, дури 540 се компании кои аплицираат за прв пат...
ЕКОНОМИЈА

ФИТР ќе ја предводи националната стратегија за вештачка интелигенција

Влатко Зорба
Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) ќе ја предводи националната стратегија за вештачка интелигенција на која ја подготвува Владата на Северна Македонија. Директорот на...
ЕКОНОМИЈА

Петров: Дигитализацијата се воведува и во најделикатните сегменти на земјоделството

Влатко Зорба
ФИТР и Швајцарската програма за зголемување на пазарната вработливост (ИМЕ) потпишаа меморандум за соработка со која обезбедуваат директна менторска поддршка за побрза комерцијализација и примена...
ЕКОНОМИЈА

Објавен нов повик „Предизвик за млади истражувачи#4– зелени проекти” за ученици од целата држава

Влатко Зорба
Министерството за образование и Фондот за иновации и технолошки развоја (ФИТР) денеска објавија нов повик „Предизвик за млади истражувачи#4– зелени проекти” за ученици од целата...
ЕКОНОМИЈА

ФИТР објави нов јавен повик за дигитализација на земјоделството

Влатко Зорба
Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) денеска го објави новиот јавен повик за дигитализација на земјоделството. Наменет е за проекти на стартапи од земјоделскиот...