СТАНДАРД life

Земјоделство

КОМПАНИИ

Huawei соработува со партнери за да го олесни паметното земјоделство во Швајцарија

Влатко Зорба
Компаниите Fenaco, Agroscope, OST (Универзитет за применети науки во Источна Швајцарија), Sunrise UPC и Huawei ја комбинираат својата експертиза за водење на паметните технологии засновани...
ЕКОНОМИЈА

Петров: Дигитализацијата се воведува и во најделикатните сегменти на земјоделството

Влатко Зорба
ФИТР и Швајцарската програма за зголемување на пазарната вработливост (ИМЕ) потпишаа меморандум за соработка со која обезбедуваат директна менторска поддршка за побрза комерцијализација и примена...
ЕКОНОМИЈА

ФИТР објави нов јавен повик за дигитализација на земјоделството

Влатко Зорба
Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) денеска го објави новиот јавен повик за дигитализација на земјоделството. Наменет е за проекти на стартапи од земјоделскиот...
ЕКОНОМИЈА

Земјоделските работници најпогодени според изгубените работни места

Влатко Зорба
Најголема жртва на пандемијата со ковид се земјоделците. Анализата на невладината Finance think покажува дека земјоделскиот сектор во 2020 година изгубил 20 776 работници.Најголем дел...
ЕКОНОМИЈА

Инвестиции во Полошкиот регион за зголемување на производството во земјоделието

Влатко Зорба
За развојот на земјоделството во Полошкиот регион инвестираме во стакленик за едукативни цели, метеоролошка станица за следење на параметрите како и бројни обуки за одгледување...
КОМПАНИИ

Гејтс на големо купува земјоделско земјиште во Америка, придобил 242.000 хектари!

Влатко Зорба
Бил Гејтс, четвртиот најбогат човек во светот, тивко придобил 242.000 хектари земјоделско земјиште низ САД – што го прави влијателен приватен сопственик на земјоделско земјиште...
ЕКОНОМИЈА

Нови мерки и 200 милиони евра поддршка за модерно и одржливо земјоделството, најавува Владата

Берта Китинска
Иновации, модернизација, зголемување на производството и конкурентност. Ова се клучните сегменти на кои ќе биде фокусирана владината земјоделска политика во следните четири години. Како што...
ЕКОНОМИЈА

Хоџа: МЗШВ ќе биде партнер на змјоделците и на откупувачите

Берта Китинска
Досегашниот министер за земјоделство, шумарство и водостопанство, Трајан Димковски официјално ја предаде функцијата на новиот, Арјанит Хоџа. Хоџа истакна дека е голема чест, но и...
ЕКОНОМИЈА

Димковски: Регионалната соработка е клучна во справувањето со последиците од пандемијата врз земјоделството

Влатко Зорба
Министрите за земјоделство од земјите од Југоисточна Европа во организација на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на Северна Македонија и Постојаната работна група за...
ЕКОНОМИЈА

Со 63,8 милиони евра од СБ ќе се модернизираат земјоделството и административните услуги на социјалното осигурување

Влатко Зорба
Проект за модернизација на земјоделството вреден 50 милиони евра и проект за администрирање на социјалното осигурување проектиран на 13,8 милиони евра, ќе се реализираат во...