Стандард
КОМПАНИИ

Huawei соработува со партнери за да го олесни паметното земјоделство во Швајцарија

Компаниите Fenaco, Agroscope, OST (Универзитет за применети науки во Источна Швајцарија), Sunrise UPC и Huawei ја комбинираат својата експертиза за водење на паметните технологии засновани на 5G за потребите на швајцарското земјоделство. Заедно го реализираат проектот Innosuisse кој се врти околу сузбивање на плевелот со помош на беспилотни летала и земјоделски роботи. Во врска со овој проект, проширен е одделот за паметно земјоделство, сместен во Заедничкиот центар за иновации на Sunrise UPC и Huawei. Оваа дивизија демонстрира релевантни примени. Потребни се и технологии насочени кон зголемување на одржливоста и ефикасноста во земјоделството, а придобивките што ги пружаат ги прават опипливи.

Експертите од Fenaco, Agroscope, OST, Sunrise UPC и Huawei се согласуваат дека се потребни технолошки иновации за да се обезбеди одржливо земјоделство. Благодарение на малата латенција, преносот на огромниот обем на податоци и масивните истовремени врски, 5G ги означува полињата потребни за Интернет на нештата да остави свој белег во областа на земјоделството. Во комбинација со другите технологии, стануваат можни примените што го намалуваат влијанието на пестицидите врз животната средина, ги чуваат природните ресурси, ја подобруваат благосостојбата на животните и генерираат поголеми приноси за земјоделците, а сето тоа им помага да заштедат и на трошоците.

Користејќи го проектот Innosuisse за откривање и сузбивање на плевелот како модел, петте партнери сакаат да ја тестираат комбинацијата на овие технологии. Овој проект конкретно се фокусира на таканареченото „горчливо пристаниште“, вид што ги раселува другите растенија. Растенијата се фотографираат со дрон, а необработените податоци се складираат во облак преку 5G податочни врски. Таму се анализираат и идентификуваат во реално време. Резултатите се репродуцираат на терен, каде тракторот или земјоделскиот робот се се насочува до плевелот преку GPS, со цел да се бори против него. Сузбивањето на плевелот се спроведува многу прецизно со користење на оваа постапка. Употребата на пестициди може да се намали и до 90 проценти. Понатамошниот чекор за развој вклучува и замена на пестицидите со топла вода. Употребата на невронски мрежи и алгоритми за самостојно учење го прави препознавањето на растенијата сè попрецизно. Во исто време, ова предизвикува исклучително да се зголеми обемот на податоци. Комбинацијата на 5G и други технологии е од суштинско значење за успехот на овој иновативен проект.

Томас Анкен, раководител на дигиталното производство во Агроскоп, гледа голем потенцијал во земјоделството засновано на 5G и податоци: „Во иднина, земјоделската индустрија ќе биде повеќе базирана на податоци. Кога станува збор за централната проценка на децентрализирано собраните податоци, клучен е брзиот и обемен пренос на податоци. Во тој поглед – и кога се работи за контролата и надзорот на автономните уреди – од суштино значење е добрата поврзаност, која само 5G може да ја пружи.

Мајкл Фајтнехт, раководител на Одделението за растително производство и член на Управниот одбор на компанијата Fenaco, додава: „Комбинацијата на дигитализација и алтернативна заштита на растенијата ни овозможува да создадеме одржливи решенија за тековните предизвици со кои се соочува земјоделската индустрија. На пример, паразитските оси од Fenaco веќе штитат 15 проценти од швајцарската пченка. Околу 40 проценти од овие оси се испраќаат преку беспилотни летала. Се надеваме дека проектот Innosuisse ќе обезбеди понатамошен поттик за дигитализација на швајцарското земјоделство и ќе ги намали ризиците поврзани со употребата на пестициди на нашите полиња“.

Дејан Сеатовиќ, партнер во ILT Институтот за лабораториска автоматика и мехатроника и професор по машинска технологија и иновации на OST во Раперсвил, е сигурен: „Развојот во автономното возење на кој работиме ќе биде изводлив само со проширување на 5G инфраструктурата. Сè уште сме во рана фаза во развојот на автономните, колаборативни роботски системи насочени кон подобрување на екологијата и ефикасноста. Нашата цел е автоматизација и дигитализација на земјоделските работи и процесите на фармите за да се обезбеди одржлива иднина на швајцарското земјоделство”.

Александар Лерман, лидер за иновации и развој во Sunrise UPC, објаснува: „Со нашиот 5G екосистем, гo надополнуваме и зголемуваме практичното знаење и долгогодишното искуство на земјоделците. Sunrise UPC го гледаме како „овозможувач на иновации”, кој во блиска соработка со индустриските експерти, ги испитува можните употреби на технологиите – и интеракцијата меѓу нив – при дизајнирање и имплементација на интегрираните решенија. Благодарение на одличното ниво на соработка помеѓу истражувачките единици, снабдувачите и корисниците, иновациите можат да бидат поттикнати за доброто на сите“.

Ванг Хаитао, Извршен директор на Huawei Швајцарија, вели: „5G е оптимално решение за барањата како опишаните. Со 5G, дури и најоддалечените области во Швајцарија можат да се вмрежат и да се поврзат со одржлива инфраструктура. На тој начин, нашите технологии придонесуваат за дигитализацијата на Швајцарија и ја зголемуваат конкурентноста на една од нејзините најтрадиционални индустрии. Ова е нешто што не прави многу горди“.

Поврзани вести

Британија подготви уште 5 милијарди фунти помош за компаниите

Влатко Зорба

Компаниите да носат одлуки веднаш, да не чекаат поради изборите, порача претседателот на Советот на странски инвеститори

msp-admin

Австријците се вооружуваат до заби: Рекордно зголемување на продажбата на оружје за време на епидемијата

Влатко Зорба