Таг : МОН

МАКЕДОНИЈА

Да се преиспита одлуката на МОН за настава со физичко присуство, бара СОНК

Берта Китинска
СОНК од Министерството за образование бара  дел од наставниците кои вршат настава со физичко присуство, а се во ризична група, хронично болни и повозрасен кадар...
МАКЕДОНИЈА

МОН: Се работи на целосно нов концепт за наставни и дидактички материјали

Берта Китинска
Министерството за образование и наука соопшти дека формираше работна група која развива концепт за целосна и суштинска промена на наставните и дидактичките материјали за основно...
МАКЕДОНИЈА

Протоколите се ефикасни, мал е бројот на заразени ученици и наставници, велат од МОН

Берта Китинска
Министерството за образование и наука смета дека протоколите за зашита на здравјето ефикасно се спроведуваат во уличиштата бидејќи, според пресметките, помалку од еден процент од...
МАКЕДОНИЈА

МОН објави упатство: Наставниците да го прилагодат оценувањето согласно учењето на далечина

Берта Китинска
Министерството за образование и наука и Бирото за развој на образование ги известија училиштата за начинот на следење и оценување на учениците во периодот на...
МАКЕДОНИЈА

МОН: Расте бројот на ученици кои следат онлајн настава

Берта Китинска
Од почетокот на учебната година до денеска бројот на ученици кои следат настава од далечина е зголемен за 17 проценти, односно околу 87 отсто од...
МАКЕДОНИЈА

Седум ученици и пет наставници активни на КОВИД-19 се од настава со физичко присуство

Влатко Зорба
Министерството за образование и наука информира дека заклучно со 12 часот денеска, вкупно има 42 активни случаи на КОВИД-19 кај учениците и 65 кај наставници....
МАКЕДОНИЈА

МОН: Моделот за учење на далечина е функционален

Берта Китинска
Од почетокот на учебната година, бројот на учениците коишто следат онлајн настава е зголемен за околу 10 отсто, информираат од Министерството за образование и наука....
МАКЕДОНИЈА

За утре најавен повторен бојкот на онлајн наставата во Македонска Каменица

Влатко Зорба
Родителите на учениците кои учат во четврто и петто одделение при деветолетката ,,Св.Кирил и Методиј” во Македонска Каменица, за утре најавуваат продолжување на протестите против...
Политика

Во студентските домови има дополнителни места ако некои факултети преминат на настава со физичко присуство

Влатко Зорба
Важно ни е да обезбедиме сместување за учениците и студентите кои ќе имаат комбинирана или настава со физичко присуство во училиштата и на факултетите, изјави...
Политика

Царовска: Ќе има санкции за училиштата кои не ги почитуваат одлуките на Владата

Влатко Зорба
Министерката за образование, Мила Царовска во однос на информациите дека директор на училиште организирал настава со физичко присуство и дали во моментов има начин за...