СТАНДАРД life

НУК

ЕКОНОМИЈА

НУК денес ќе го издаде првиот сертификат и безбедносен печат „SAFE TRAVELS“

Влатко Зорба
На покана и барање на Здружението за туризам и угостителство Охридски ЕСНАФ во Хотел СУ, Охрид во периодот од 11:00 до 17:00 часот, Независната угостителска...
ЕКОНОМИЈА

НУК: Новите протоколи за организирање на свадби се нелогични

Влатко Зорба
Угостителската индустрија се здоби со нови крпеници од протоколи пропратени со куп недоследности и недоречености, поради кои наредните денови дефинитивно ќе бидеме сведоци на хаосот...
ЕКОНОМИЈА

НУК: Македонските банки во време на пандемија од угостителите инкасирале повеќе од 10 милиони евра

„Годишните приходи во угостителската индустрија до периодот пред пандемијата надминаа осумстотини милиони евра. Половина од овие приходи беа остварени како извоз односно приходи од странски...
ЕКОНОМИЈА

НУК до Филипче: Зошто угостителите повторно се игнорираат и деградираат?

Влатко Зорба
„Просто сме вчудоневидени на некоректниот однос на Министерот Венко Филипче и Министерството на здравство што имале т.н. состанок со стопанските комори на почетокот на неделата...
ЕКОНОМИЈА

НУК до Владата упати барања за промена и унапредување на постојни протколи за работа на угостителски објекти

Утринава на официјалните мејлови на Комисија за заразни болести и Министерството за здравство доставени се предлозите и барањата на НУК за промена, усогласување и унапредување...
ЕКОНОМИЈА

НУК со иницијатива за промена, исправка и дополнување на шифри на дејност за пријава на финансиска поддршка од 6-тиот сет мерки

Утринава до Претседателот на Влада доставено е барање со иницијатива за промена, исправка и дополнување на шифри на дејност кон јавен повик за пријава на...
ЕКОНОМИЈА

НУК: Дел од угостителите кои беа затворени по 5 мај ќе извисат од шестиот пакет мерки

Десетти мај 2021 година е последниот ден за пријава за финансиска поддршка за угостителите регистрирани со шифри на приоритетна дејност: 56.10, 56.29, 56.30. И покрај...
ЕКОНОМИЈА

Од денес можност за верификација со печат „чисто и безбедно“ за сместувачки објекти од мал обем

„Локалните самоуправи имаат евидентирано неколку илјади категоризирани и некатегоризирани сместувачки објекти од мал обем (куќи, вили, викендици, станови, апартмани и соби кои се издаваат) со...