СТАНДАРД life

Влада

ЕКОНОМИЈА

Ќе се олесни зголемувањето на износот на регресот за годишен одмор за поддршка на вработени во КОВИД кризата

Влатко Зорба
Владата на Република Северна Македонија денеска го утврди текстот на Предлог-законот за изменување на Законот за данокот на добивка со кој се одредуваат непризнаените расходи...
ЕКОНОМИЈА

Влада: Усвоена информацијата за извршување на Буџетот во првиот квартал

Влатко Зорба
Владата на Република Северна Македонија на денешната 62 седница, која се совпадна со 29-тата годишнина од усвојувањето на првиот Буџет на независна Република Македонија во...
ЕКОНОМИЈА

Битиќи: Посветени сме на стимулирање на младите лица да создаваат подобра иднина, за себе и за државата

Влатко Зорба
Заменикот на претседателот на Владата, задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи, на покана на невладината организација „Рацио”, денес учествуваше...
ЕКОНОМИЈА

Работодавачите и Владата ги надгласаа работниците за висината на минималната плата

Влатко Зорба
Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ) соопшти дека на денешната седница на Економско – социјалниот совет (ЕСС), прв пат, за потребата од усогласување на минималната...
ЕКОНОМИЈА

Меморандум за соработка со Bechtel&Enka за изградба на автопатските делници Тетово – Гостивар – Букојчани, Требеништа – Струга – Ќафасан и Прилеп – Битола

Влатко Зорба
Владата денеска го одобри текстот на Меморандумот за разбирање помеѓу компаниите Бехтел&Енка (Bechtel&Enka) и Владата на Република Северна Македонија за соработка за проектна подготовка и...
ЕКОНОМИЈА

100.000.000 денари за „Тутунски комбинат” за откуп на вишокот тутун

Влатко Зорба
На денешната седница е донесена одлука за исплата на 100.000.000 денари од Програмата за справување со КОВИД-19 од Буџетот на Република Северна Македонија на „Тутунски...
ЕКОНОМИЈА

Влада: Преку фискалниот импулс од 704 милиони евра ублажен е падот на економската активност

Влатко Зорба
На денешната владина седница е усвоена информацијата за статусот на реализација на економски мерки за справување со КОВИД-19 што ја презентираше Министерството за финансии. Според...
ЕКОНОМИЈА

Започна постапката за законска гаранција за 100.000.000 евра од ЕИБ за мали и средни претпријатија

Влатко Зорба
Владата денеска го утврди текстот на Предлог-законот за гаранција на Република Северна Македонија на обврските по Финансискиот договор за одговор на Северна Македонија на КОВИД-19....
ЕКОНОМИЈА

Влада: Фискалната политика имаше значително влијание кон ублажување на негативните последици на пандемијата врз доходот и потрошувачката

Влатко Зорба
Владата на Северна Македонија на 58-та седница што се одржа вечерва ја разгледа и усвои Информацијата за статусот на реализација на економски мерки за справување...
ЕКОНОМИЈА

Усвоен текстот на Договорот за гасниот интерконектор со Грција

Влатко Зорба
Владата го разгледа и прифати текстот на усогласениот Договор меѓу Владата на Република Северна Македонија и Владата на Република Грција за изградба на интерконекцијата за...