Стандард
ЕКОНОМИЈА

Усвоен текстот на Договорот за гасниот интерконектор со Грција

Владата го разгледа и прифати текстот на усогласениот Договор меѓу Владата на Република Северна Македонија и Владата на Република Грција за изградба на интерконекцијата за пренос на природен гас Грција – Северна Македонија и го овласти министерот за економија Крешник Бектеши во име на Владата да го потпише овој договор со Владата на Република Грција.

Со овој договор за заедничка изградба интерконекторот со Грција ќе се овозможи гасно поврзување на Централна и на Југоисточна Европа со цел унапредување на диверзитетот и конкурентноста на снабдувањето со природен гас и обезбедување на сигурноста во снабдувањето на регионот. Овие цели ќе се обезбедат и по пат на унапредување на регионалната инфраструктура и подобрување на интеграцијата на пазарите, како и преку обезбедување на потребните количества на природен гас за сите потрошувачи во регионот на Централна и на Југоисточна Европа (CESEC), вклучувајќи ја и Република Северна Македонија.

Поврзани вести

Кризата од коронавирусот ќе им предизвика на авиокомпаниите  рекордна годишна загуба од 84 милијарди долари

„Златната виза“ стана тренд кај милионерите: Црна Гора им нуди посебни услови

Берта Китинска

Угостителите ќе опстанат ако добијат најмалку 250 милиони евра од четвртиот пакет, велат од НУК

Берта Китинска