Стандард
ЕКОНОМИЈА

Меморандум за соработка со Bechtel&Enka за изградба на автопатските делници Тетово – Гостивар – Букојчани, Требеништа – Струга – Ќафасан и Прилеп – Битола

Владата денеска го одобри текстот на Меморандумот за разбирање помеѓу компаниите Бехтел&Енка (Bechtel&Enka) и Владата на Република Северна Македонија за соработка за проектна подготовка и изградба на автопатските делници Тетово – Гостивар – Букојчани, и Требеништа – Струга – Ќафасан, од Коридорот 8, како и изградба на автопатската делница Прилеп – Битола од Коридорот 10д.

Владата денеска донесе Одлука за давање на согласност за давање под долготраен закуп на градежно земјиште сопственост на Република Северна Македонија на Друштво за изградба и управување со енергетски централи СПХ – МБ ДООЕЛ Скопје, која како странска инвестиција на територијата на Општина Македонски Брод ќе гради енергетски централи за производство на електрична енергија од обновливи извори на енергија – фотоволтаици, со инсталирана моќност од 10 MW.

Поврзани вести

Американците би можеле да заштедат околу 70 милијарди долари годишно со преминување на електрични возила

Stefanija Kuzmanovska

Анекс на Договорот со ТАВ, се активираат средствата за 99 проекти

Берта Китинска

Малите и средните претпријатија преку www.bizz4all.mk ќе добиваат бесплатна советодавна помош

Берта Китинска