СТАНДАРД life
ЕКОНОМИЈА

Започна постапката за законска гаранција за 100.000.000 евра од ЕИБ за мали и средни претпријатија

Владата денеска го утврди текстот на Предлог-законот за гаранција на Република Северна Македонија на обврските по Финансискиот договор за одговор на Северна Македонија на КОВИД-19.

Предлог-законот, кој е доставен на усвојување во Собранието, е наменет да го поддржи финансирањето на малите и средни претпријатија и средно пазарно капитализирани претпријатија, кое ќе се оствари со договор меѓу Европската инвестициона банка и Развојната банка на Северна Македонија АД Скопје со кој ќе се 100.000.000 евра свеж капитал за поддршка на нови проекти, нови вработувања, зголемена ликвидност на стопанството и зголемен извоз.

Поврзани вести

Бектеши-Петкова: Северна Македонија има интерес за учество во Белене

msp-admin

120 милиони денари за реконструкција на Универзална сала – Скопје во постојниот облик

Влатко Зорба

Бензините поевтинуваат за еден денар, а дизелот за денар и пол

Александар Петровски