СТАНДАРД life

долгови

ЕКОНОМИЈА

НУК: Иницијатива до Народна банка за одложување, отпишување и репрограмирање на доспеани обврски и кредити на угостителите

Влатко Зорба
„Реализацијата на шестиот пакет економски мерки за неповратна финансиска помош и поддршка на угостителската индустрија ќе им овозможи делумно на угостителите да ги надоместат штетите...
АНАЛИЗИ

Економски неразвиените земји и пред пандемијата беа во проблеми со долгови

Влатко Зорба
Според статистиката на надворешниот долг за 2019 година, објавена неодамна од Светска банка во својот извештај (International Debt Statistics 2021), скоро половина од сите земји...
ЕКОНОМИЈА

Јавните претпријатија ќе ги бришат каматите на долговите на граѓаните

Влатко Зорба
Јавните претпријатија на државо ниво ќе ги бришат каматите на долговите на граѓаните, оваа мерка е предвидена во петтиот антикризен пакет. Денеска премиерот Зоран Заев...
КОМПАНИИ

ЕЦБ не може да отпишува долгови, вели Лагард

Влатко Зорба
Претседателката на Европската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард го отфрли повикот на повеќе од сто економисти, ЕЦБ да ги отпише долговите на земјите од еврозоната...
ЕКОНОМИЈА

Ќе се бришат каматите на долговите кон јавните препријатија

Влатко Зорба
Во петтиот пакет мерки покрај помошта на компаниите, една од клучните мерки е отпишување на каматите на долговите на граѓаните кон јавните претпријатија. Според проценката...
БИЗЛАЈФ

Просечен Американец должи 90.460 долари, но не се откажува од инвестирање и заштеда

Влатко Зорба
Просечен Американец има долг 90.460 долари, но во просек има 748.800 $ на сметки и инвестиции, покажуваат статистичките податоци. Како и секоја статистика, и оваа...
КОМПАНИИ

Американци – нација потоната во долгови

Влатко Зорба
21 трилион долари или 102 проценти од бруто домашниот производ (БДП) е износот на американскиот државен долг на крајот на мандатот на Доналд Трамп. Не...
ЕКОНОМИЈА

Во долгови поради нафтата – ценовната криза не е слична на ниту една друга во историјата

Stefanija Kuzmanovska
Саудиска Арабија би можела да позајми дури 58 милијарди долари оваа година за да ги покрие недостатоците во буџетот предизвикани од падот на цената на...