СТАНДАРД life
ЕКОНОМИЈА

Јавните претпријатија ќе ги бришат каматите на долговите на граѓаните

Јавните претпријатија на државо ниво ќе ги бришат каматите на долговите на граѓаните, оваа мерка е предвидена во петтиот антикризен пакет.

Денеска премиерот Зоран Заев рече дека оваа мерка не е обесхрабрување за граѓаните кои редовно си плаќаат сметки, туку искажување солидарност кон по сиромашните и ги повика и приватните компании да се откажат од каматите на долговите.

– Со законски измени ќе им се нареди на јавните комунални претпријатија, јавните претпријатија на државно ниво, Управата за јавни приходи и други јавни институции, како и на општините, да им ги простат долговите на граѓаните по основ на камати во висина од 100 проценти. Тоа се однесува за сите физички лица во земјава. Главнината која ја должат повеќе од три месеци по однос на испорачани комуналии и други јавни услуги ќе можат да се репрограмираат со плаќање за вкупно 12 рати, а притоа да се избрише каматата, појасни Заев на прес-конференцијата во Владата.

Со оваа мерка не се опфатени каматите на долговите кон приватните компании ЕВН, БЕГ и други приватни претпријатија кои даваат јавни услуги, но премиерот Заев ги повика и нив доколку се во можност, да се приклучат кон оваа акција.

Тој додаде дека  ќе се направи интервенција во Законот за трговски друштва со што сите оние институции и претпријтија кои ќе ја избришат каматата, нема да плаќаат данок на добивка на избришаното.

Поврзани вести

НЛБ Банка ќе изготви Домашна платежна картичка за 113.000 граѓани, доставата до домашна адреса

НУК денес ќе го издаде првиот сертификат и безбедносен печат „SAFE TRAVELS“

Влатко Зорба

Турција се „шири“ во Африка, Америка, Русија… „на најбрз и најефикасен начин“

Stefanija Kuzmanovska