СТАНДАРД life

закон

Хороскоп

Правдата им е непознат поим: Овие хороскопски знаци често го прекршуваат законот

Radmila Tasevska
Во тајниот свет на зодијакот, каде ликовите се сечат според небесните обрасци, има и такви кои си играат со границите на правдата. Овде не мора...
ЕКОНОМИЈА

Пухач: Длабоко погрешен е предлогот за 500 метри растојание на спортските обложувалници од институциите

Влатко Зорба
Зоран Пухач, Генерален Секретар на Европската Организација за законодавство на игрите на среќа, во интервју за „Е-магазин“ вели дека новиот предлог закон за игрите на...
ЕКОНОМИЈА

АСОМ тврди: Предлог измените на законот за игри на среќа се противправни

Stefanija Kuzmanovska
Заради наметнатата обврска на усогласување кое не било предвидено во моментот на издавање на лиценците, со барање или поведување на постапки за нанесена материјална штета...
ЕКОНОМИЈА

„Со подзаконски акт да не се поткопува законската забрана на пластичните кеси“

Влатко Зорба
„На прес-конференција во декември 2019 година министерот за животна средина Насер Нуредини кажа дека од 1 јануари 2021 година, со новиот Закон за управување со...
ЕКОНОМИЈА

Задолжително во пензија со 64 години, исклучок ќе има само во овие две професии!

Берта Китинска
Сите работници освен здравствените и оние од високото образование, постари од 64 години и 15 години стаж ќе мора да се пензионираат до крајот на...
КОМПАНИИ

„Finance Think“: Законот за буџети да се доработи

msp-admin
Институтот Finance Think препорачува доработка на Предлог законот за буџетите. Иако го оцени како долгоочекуван и значаен чекор напред во подобрување на управувањето со јавните...
ЕКОНОМИЈА

Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги заглавен во институциите

Берта Китинска
На 8. ноември истекува рокот за пререгистрација на каналите предвиден со Уредбата за измена на Законот донесена во време на вонредна состојба. По истекот на...
ЕКОНОМИЈА

Од наредната година задолжително пензионирање на лицата над 64 години

Берта Китинска
Од наредниот месец треба да почне процесот за донесување нов закон за пензионирање согласно кој во пензија ќе мора задолжително да одат сите лица со...
ЕКОНОМИЈА

Во Собранието усвоен Законот за отпис на каматите и репрограмирање на долговите дадени на извршување

Stefanija Kuzmanovska
Отпишување на каматите за долгови дадени на извршување, кои граѓаните ги имаат кон државен орган, јавно претпријатие или установа на централно или локално ниво направени...
ТЕХНОЛОГИЈА

Гугл плати 50 милиони евра поради кршење на приватноста

msp-admin
Поминаа скоро една година и осум месеци откако ЕУ донесе закон за приватноста на податоците, а досега се изречени 114 милиони евра парични казни, се...