Таг : животна средина

МАКЕДОНИЈА

Шар Планина и Осоговски планини – две нови заштитени подрачја во државата

Владата на денешната седница ги усвои иницијативите за заштита на Шар Планина и Осоговските Планини. Како што соопшти Министерството за животна средина и просторно планирање...
МАКЕДОНИЈА

Подобрувањето на животната средина ќе започне со промена на нашето управување со отпадот

Влатко Зорба
Како се управува со отпадот во Македонија и дали воопшто постои некакво менаџирање е прашањето што се почесто се поставува. Според она што ни се...
Политика

Нуредини: Уредна документацијата на пратката со РДФ отпад запрена на ГП „Богородица“

Влатко Зорба
Спроведениот вонреден инспекциски надзор пред два дена на граничниот премин Богородица е еден пример како може институциите координирано да постапуваат. Царината иницираше вонредна контрола на...
МАКЕДОНИЈА

Усвоена програма за животна средина со која ќе се делат субвенциите за инвертери во Тетово

Stefanija Kuzmanovska
Советот на општина Тетово на денешната 28-ма седница усвои Предлог програма за активности од областа на заштитата на животната средина, со што локалната самоуправа ќе...
МАКЕДОНИЈА

СДСМ: Системски се грижиме за заштита на животната средина

Ивана Рамаданова
Почнува со реализација пречистителната станица Скопје која ќе се гради на реката Вардар, како една од најголемите инвестиции за инфраструктурен проект за заштита на животна...
МАКЕДОНИЈА

Се намалува прагот на алармирање за загадениот воздух

Влатко Зорба
Согласно новата уредба од 14 декември прагот на алармирање за загадување со ПМ10 честичките се намалува од 188 милиграми на кубен метар на 175 милиграми...
Компании и пазар

Со добивка од 80 милиони евра, ЕСМ ќе развива проекти кои ќе придонесат кон подобрување на животната средина

Влатко Зорба
Во изминатата деценија, зголемените трошоци за енергетика, не дозволуваа развој на енергетските компании во постапките за борба против аерозагадувањето. Зголемувањето на потрошувачката на енергетски горива...
Политика

Пендаровски: Ќе бидам гласен поддржувач на граѓанските иницијативи за заштита на животната средина

Влатко Зорба
Јас, како претседател на Република Северна Македонија, се ставам на располагање за да помогнам во активностите, да бидам гласен поддржувач на граѓанските иницијативи и своевиден...
МАКЕДОНИЈА

Засилени инспекциските надзори на ДИЖС

Ивана Рамаданова
Вкупно 1.969 надзори на инсталации има извршено Државниот инспекторат за животна средина (ДИЖС) до 31 октомври годинава, кои подложат на А-ИСКЗ дозволи и елаборати за...
Политика

ГДУ: Ако Нуредини сам не си замине, тогаш Заев веднаш да го разреши (ВИДЕО)

Влатко Зорба
„Министерот за животна средина Нуредини нема податоци дали се пишуваат казни, каква е состојбата на терен, кој не труе, а немал ниту време да одговори...