Стандард

ЕСМ

ЕКОНОМИЈА

ЕСМ ја известила Енергетската заедница дека ќе почне со внатрешно пресметување на ,,цена на јаглерод”

Влатко Зорба
АД ЕСМ соопшти дека ја известило Енергетската заедница дека ќе почне со внатрешно пресметување на „цена на јаглерод”, како подготовка на компанијата до воведувањето на...
ЕКОНОМИЈА

ЕСМ додели два тендери од речиси 7 милиони евра на ТЕИКОМ ТИМ за набавка на помошна механизација за ПЕ Рудници

Влатко Зорба
Акционерско друштво за производство на електрична енергија ЕЛЕКТРАНИ НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА, во државна сопственост, Скопје додели два тендери во вредност од 220,774,932 денари (3,589,836 €)...
ЕКОНОМИЈА

МИС-КОМЕРЦ доби тендер од 537 илјади евра од ЕСМ за ангажирање помошна механизација

Влатко Зорба
Друштво за производство, трговија,услуги и транспорт МИС-КОМЕРЦ Митко ДООЕЛ експорт-импорт Скопје го доби тендерот вреден 537 илјади евра (33,040,000 денари) од Акционерско друштво за производство...
ЕКОНОМИЈА

Заев: Немаме намера да го продаваме акционерското друштво во државна сопственост Електрани на Северна Македонија

Влатко Зорба
Претседателот на Владата на Северна Македонија Зоран Заев како експликација на делот на Буџетот за 2021 година кој се однесува на поголема разновидност и на...
КОМПАНИИ

Државата „ита“ кон обновливи извори на енергија

msp-admin
Државата размислува да прифати една многу пријателска понуда од Грција, да бидеме косопственици на гасните терминали во Александрополис, каде што ќе се гради 800 мегаватна...
КОМПАНИИ

ЕСМ ќе инвестира три милиони евра во хидроелектраната „Вруток“

msp-admin
Со три милиони евра инвестиција ќе се санираат водостанските шахти во хидроелекетраната Вруток, најави генералниот директор на АД ЕСМ Васко Ковачевски при денешната посета на...
КОМПАНИИ

ЕСМ ќе донира три милиони денари помош за Албанија

msp-admin
„Електрани на Северна Македонија“ (ЕСМ) ќе донира три милиони денари помош за Албанија. Средствата ќе бидат уплатени на наменската сметка за помош отворена од Црвениот...
КОМПАНИИ

Со добивка од 80 милиони евра, ЕСМ ќе развива проекти кои ќе придонесат кон подобрување на животната средина

msp-admin
Во изминатата деценија, зголемените трошоци за енергетика, не дозволуваа развој на енергетските компании во постапките за борба против аерозагадувањето. Зголемувањето на потрошувачката на енергетски горива...
КОМПАНИИ

„Кросбоу“ ќе ја направи зелената енергија конкурентна на регионалниот пазар

msp-admin
Електропреносните систем-оператори, производители на обновливи извори на електрична енергија и научни установи од 12 држави заеднички ќе работат на проект кој ќе овозможи да се...