СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

ОИЕ ги намалуваат емисиите, но создаваат и проблеми со животната средина

Обновливите извори на енергија (ОИЕ) значително ги намалија емисиите на јаглерод диоксид во Европа во последниве години, покажува студијата на Европската агенција за животна средина (ЕЕА), цитирана од Ројтерс. Сепак, тие немаат нула отпечаток и создаваат некои еколошки проблеми.

Во 2019 година, обновливите извори имаат учество од 34% во производството на електрична енергија во ЕУ. За споредба, фосилните горива како гас и јаглен придонесуваат со 38% од произведената електрична енергија во заедницата.

Од 2005 година, уделот на зелена енергија во ЕУ расте стабилно, емисиите се намалуваат и има јасно намалување на клучните еколошки проблеми. Тука вклучуваат оксидација на почвата, еутрофикација на водата и загадување на воздухот.

Но, самите зелени технологии создаваат некои проблеми, соопшти агенцијата по анализата на неколку методи за производство на електрична енергија, вклучувајќи јаглен, гас, нафта и зелени технологии. Експертите го проценуваат ефектот на производство во текот на целиот животен циклус на технологијата.

Според податоците, централите со јаглен имаат најлошо влијание врз еколошките проблеми. Сепак, постројките за обновлива енергија немаат нула влијание врз животната средина. На пример, согорувањето на отпадот и биомасата предизвикува проблем со токсичноста на водата и загадувањето на воздухот со честички од прашина. Во изградбата на електрани, понекогаш се користат области корисни за земјоделство.

Но, ова има значително помалку влијание врз животната средина отколку јагленот, додаде Агенцијата. Во 2018 година, во ЕУ имало 379.000 смртни случаи поврзани со загадувањето на животната средина, додаваат тие.

За да се исполнат целите на ЕУ за намалување на емисиите, обновливите извори треба да учествуваат со 70% од произведената електрична енергија до 2030 година. Затоа, заедницата мора да обрне внимание на потенцијалните проблеми во животната средина кои можат да произлезат од масовниот прилив на зелена енергија.

Меѓу препораките на Европската агенција за животна средина, на пример, се рециклирање на материјали што ги користат растенијата за да се намали отпадот и повторна употреба на некои материјали.

Поврзани вести

Кина го лансираше првиот 6G сателит

msp-admin

НЛБ размислува за проширување во Албанија

Влатко Зорба

Абу Даби цели на водородот како гориво за иден извоз

Влатко Зорба