СТАНДАРД life
ЕКОНОМИЈА

Задолжително во пензија со 64 години, исклучок ќе има само во овие две професии!

Сите работници освен здравствените и оние од високото образование, постари од 64 години и 15 години стаж ќе мора да се пензионираат до крајот на следната година.

Предлог законот за пензионирање влезе во собраниска процедура,.Со законот се чекува да се намали бројот на вработени во админситрацијата и да се отвори простор за вработување на нови млади кадри.

Од СДСМ велат дека на овој начин се создаваат се отвораат простори за вработувања на млади кадри кои можат да дадат значаен придонес во унапредување на работниот процес.

Во собраниска процедура заедно со Предлог-законот за измени и дополнување на Законот за работни односи го доставуваме и Предлог законот за измена на Законот за администрација, со што целосно ќе бидат опфатени сите вработени во државниот и во приватниот сектор.

Со цел да се обезбеди одреден преоден период, сите оние што до 31 август 2020 година поднеле барање за продолжување на договорот за вработување, предвидуваме нивниот договор да важи до истекот на времето за кое е предложен, односно до исполнување на рокот даден со претходното барање.

Поврзани вести

Влада: Континуирано расте просечната плата, се забележуваат позитивни економски трендови

Влатко Зорба

Преку трите линии бескаматни кредити од Развојната банка обезбедени 44,1 милиони евра за стопанството

Влатко Зорба

Коморски инвестициски форум: Транспортот на стоки, како крвоток на секоја економија, не смее да запре

Влатко Зорба