СТАНДАРД life
БИЗЛАЈФ

5 карактеристики типични за најбогатите луѓе во светот

Не постои рецепт кој ќе ви помогне да се збогатате, но истражувањата покажаа дека најбогатите луѓе во светот имаат одредени заеднички карактеристики.

Оваа студија ги проучуваше 100-те најбогати милијардери во светот, а експертите издвоија шест карактеристики кои се типични за најуспешните луѓе во светот.

Инвестирaaт во семејство

Дали сте во брак Дали имате три деца? Статистички, семејствата на повеќето милијардери изгледаат вака. 87 проценти од милијардерите се во брак, а 63 проценти имаат три или повеќе деца. Се разбира, големото семејство не е гаранција за успех, но се чини дека семејната поддршка може да помогне во справувањето со стресот и да има позитивен ефект врз претприемачите.

Универзитет

Иако 14 проценти од 100-те најбогати луѓе во светот немаат формално образование или се откажале од факултет, посетувањето на одредени универзитети и специјализирање за одредени предмети може да ги зголеми шансите за успех.

Најпопуларните универзитети меѓу светските милијардери се Харвард и Стенфорд, а предметите од кои најмногу ќе имате корист се инженерство, економија и информатика.

Физички изглед

Истражувањата покажаа дека ако носите очила и сте ќелав, вие сте типичен милијардер. Бројот на ќелави милијардери се зголеми во последните две децении, но ова е тренд што може да се објасни со стареењето.

Сепак, стресните периоди, како што се финансиските кризи, исто така, можат да имаат влијание врз опаѓањето на косата.

Во моментов, 41 процент од 100-те најбогати милијардери носат очила.

Машки клуб

Иако бројот на успешни жени расте, само осум жени се наоѓаат на списокот на 100-те најбогати милијардери во светот.

Исто така, сите жени на оваа листа го наследија своето богатство, додека дури 69 проценти од мажите на скалата ги заработија милијардите самостојно.

Држава

Земјата од која доаѓате може да има влијание врз успехот во вашиот бизнис. Кина во моментов има најголем број милијардери, дури 596.

Но, 40 од 100-те најбогати милијардери доаѓаат од САД. Меѓу нив се и Бил Гејтс, Ворен Бафет и Џеф Безос.

Други земји кои имаат голем број милијардери се Германија, Русија и Франција.

Поврзани вести

Ги запознаваме ретките болести: Пендред синдром

Влатко Зорба

На големите патнички бродови им е забрането да се приближуваат до центарот на Венеција

Влатко Зорба

Ги запознаваме ретките болести: Чарг-Штраусов синдром

Влатко Зорба