Стандард
КОМПАНИИ

Стабилизација на извозот и увозот на европски производи во ноември 2020 година

Извозот и увозот на стоки во ЕУ и еврозоната се стабилизираа во ноември 2020 година, сигнализирајќи подобрување кон крајот на пандемиската година во која тие забележаа двоцифрена стапка на пад, според извештајот на Европскиот завод за статистика.

Извозот на стоки во ЕУ се намали за 10,3 проценти во периодот од јануари до ноември минатата година во споредба со истиот период претходната година, а скоро истиот процент беше забележан во еврозоната, пресмета Европскиот завод за статистика.

Увозот на стоки во ЕУ падна за 12,3 проценти во истиот период и за 11,6 проценти во еврозоната.

Трговскиот биланс на ЕУ за првите 11 месеци од минатата година покажува трговски суфицит со светот од 187,2 милијарди евра. Во истиот период една година порано, тој изнесуваше 169,4 милијарди евра.

Во еврозоната, суфицитот изнесуваше 205,4 милијарди евра, наспроти 198,4 милијарди евра во истиот период од 2019 година.

Во првите единаесет месеци од минатата година, извозот и увозот на енергија паднаа најмногу во ЕУ за 39 проценти во споредба со истиот период претходната година. Извозот и увозот на машини и возила исто така паднаа нагло, за 14,1 и 9,5 проценти, соодветно.

Само извозот на храна, пијалоци, суровини и хемикалии од ЕУ се приближи до нивото на пред-пандемијата, се вели во извештајот објавен кон крајот на минатата недела.

Пандемијата на коронавирус влијаеше и на трговијата внатре во ЕУ, која, според проценките на Евростат, потонала за 8,4 проценти, на 2.605,3 милијарди евра. Во зоната на примена на заедничката европска валута, таа се намали за 9,7 проценти, на 1.647,4 милијарди евра.

Знаци на закрепнување?

Ноември донесе стабилизација на трговијата, со значително поблаг пад на извозот и увозот во ЕУ и еврозоната, според проценките на Европскиот завод за статистика.

Извозот на стоки од ЕУ падна за 1,5% во ноември во споредба со истиот период минатата година, откако падна за 10,3% во октомври.

Увозот падна за 6,2 проценти, според проценките на Евростат. Потона за 14,3 проценти во октомври.

Така, суфицитот во трговијата на ЕУ со светот во ноември изнесуваше 25,3 милијарди евра. Во истиот месец една година порано, тој беше 18 милијарди евра.

Вредноста на трговијата во рамките на ЕУ беше скоро на нивото од истиот месец претходната година и изнесуваше 266,2 милијарди евра.

Извозот на стоки од еврозоната падна за еден процент во ноември, откако падна за 9 проценти во октомври.

Увозот падна за 4,2 проценти, скоро трипати поблаг од октомври.

Така, надворешно-трговскиот биланс за областа на примена на заедничката европска валута во ноември покажа суфицит од 25,8 милијарди евра. Во истиот месец минатата година, тој изнесуваше 20,2 милијарди евра.

Вредноста на трговијата во рамките на еврозоната падна за 1,3 проценти, на 165,4 милијарди евра.

Поврзани вести

Kia може да го произведува автомобилот на Apple

Влатко Зорба

Deloitte: Ковид ги одалечува клиентите од електричните автомобили и новите технологии

Влатко Зорба

Путин рече дека можеби ќе се занимава со лозарство, акциите на неговиот пријател винар скокнаа за 11%

Влатко Зорба
error: Превземањето на содржина без дозвола од авторот е дело казниво со закон!!!