СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

Економијата на Ирска расте побрзо од кинеската

Додека повеќето економии во богатиот свет беа погодени минатата година, Ирска расте, пишува The Wall Street Journal. Зад овој успех стојат просперитетни фармацевтски и технолошки компании, привлекувани со години во земјата со ниски даночни стапки.

Со години, Ирска ги охрабруваше мултинационалните компании да отвараат продавници во малата земја, нудејќи ниски стапки на данок на добивка. Големите технолошки компании, од Фејсбук до Гугл, создадоа елегантно регионално седиште во Даблин, додека фармацевтските компании како што се „Фајзер“ и меѓународната единица МСД на „Мерк и Ко“, создадоа големи производствени претпријатија.

Денес, просперитетниот профит во овие сектори генерира даноци кои и помагаат на ирската влада да плати за скапите спасувачки појаси, што ги фрли во поголемиот дел од останатиот дел од економијата, погодена од пандемијата.

Ковид-19 ја зголеми побарувачката за ирски фармацевтски производи, особено во Соединетите држави, зголемувајќи го извозот до рекордни високи вредности во 2020 година. Исто така, ја зголеми побарувачката за дигитални услуги во декември.

Оваа комбинација ја смести Ирска меѓу неколкуте земји што известуваа за економски раст во првата календарска година на пандемијата. Агенцијата за статистика на земјата во петокот соопшти дека бруто домашниот производ ќе се зголеми за 3,4% во 2020 година, што е побрза стапка на раст од онаа регистрирана во Кина – 2,3%.

Сепак, многу делови од локалната економија, вклучително и угостителсата, ја поминаа најлошата година во нивната историја.

Високата вкупна невработеност – вклучително и за оние кои добиваат посебни државни бенефиции по отказите поради пандемијата – се зголеми на околу 25% во февруари, според статистичката агенција. Враќањето на овие работници на работа може да потрае и да биде многу зависно од програмата вакцинирање, која се одвива бавно во земјата.

Џејсон МекГован е готвач во хотелот „Errigal Country House“ во Каван, во северниот дел на земјата. Хотелот беше целосно затворен или оневозможен во поголемиот дел од изминатата година, а МекГован многу се потпира на државните надоместоци за невработеност поради пандемијата.

„Многу е тешко“, рече тој.

„Се обидуваме да ја задржиме главата над вода. Ова е една од работите за кои никогаш не би помислиле дека ќе се случат. Никогаш не би помислувал дека ќе бидам без работа толку долго“, рече тој и додаде дека никогаш не бил без работа повеќе од една недела во текот на неговата 18-годишна кариера.

Штетата предизвикана од пандемија во која било земја зависи во голема мера од нејзината економија во моментот на појава на пандемијата. За земјите зависни од туризам, ова е катастрофа. Но, некои земји кои повеќе се потпираат на производствени или дигитални услуги се справија подобро.

Јасните разлики во начинот на кој пандемијата влијаеше на различни делови на ирската економија се јасни во бројките објавени од Централниот завод за статистика (ГО) во петокот. Она што таа го нарекува „мултинационален сектор“ – кој вклучува технологија и фармацевтски компании – забележа раст на производството од 18,2%. Спротивно на тоа, остатокот од економијата се намали за 9,5%.

Како регион, Европа претрпе најголема загуба, при што БДП во еврозоната се намали за 6,8% во 2020 година. Она што ја разликуваше Ирска беше главно фактот дека фармацевтските и компјутерските услуги станаа една од најголемите индустрии во земјата.

Според Ирската агенција за индустриски развој, секторот за животни науки – од кои повеќето се фармацевтски производи – претставува една третина во БДП во 2019 година. Продажбата на ирски медицински и фармацевтски производи во 2020 година е за 25% поголема од претходната година, што претставуваше скоро две петтини од вкупниот извоз на земјата од 161 милијарди евра или околу 193 милијарди долари.

Голем дел од ова зголемување беше охрабрено од САД, кои запишаа раст од 6,8% на увозот на ирски фармацевтски производи и 19,5% пораст на увозот на органски хемикалии што се користат во производството на фармацевтски производи.

Американските фармацевтски компании започнаа да градат присуство во Ирска кон крајот на 1960-тите. Девет од топ 10 фармацевтски компании во светот веќе работат во Ирска, а најголема е Pfizer, која одби да коментира за продажбата од ирските фабрики во 2020 година.

Важен дел од привлечноста на Ирска кон американските компании лежи во ниската даночна стапка што им ја наметнува на профитите на компаниите.

Поврзани вести

ММФ: Глобалните економски изгледи остануваат многу неизвесни

Влатко Зорба

Ковид-19 може да предизвика многу кризи во наредните години

Влатко Зорба

Битолска млекара продолжува со подобрување на сопственото производно портфолио

msp-admin