Стандард
КОМПАНИИ

Британскиот извоз на храна и пијалоци во ЕУ се намали за 75,5%

Извозот на британска храна и пијалоци во Европската унија се намали за 75,5 проценти во јануари, објави денеска Федерацијата за храна и пијалоци, припишувајќи го тој резултат најмногу на трговските бариери по „Брегзит“.

Оваа организација изјави дека трговската рута за Ирска е најтешко погодена. Според Ројтерс, Ирска беше најголемиот британски пазар во јануари 2020 година, со учество од околу 18% во вкупниот извоз на храна и пијалоци во Велика Британија. Тој удел падна на само пет проценти во јануари годинава.

Иако залихите пред Брегзит и слабата побарувачка како резултат на мерките за затворање за време на пандемијата беа еден од факторите што драстично го намалија извозот, асоцијацијата проценува дека „најголемиот дел“ од падот веројатно е предизвикан од нови нецарински бариери што особено ги погодија помалите производители.

Поврзани вести

Наскоро ќе може да заработите многу повеќе на Инстаграм

Влатко Зорба

„Twitter“ суспендираше 70.000 кориснички сметки поврзани со движењето „QAnon“

Влатко Зорба

Што е разликата помеѓу серолошки и PCR тест?

msp-admin