Таг : Извоз

ЕКОНОМИЈА

Франција реализира 100 милијарди долари извоз во исламските земји

Stefanija Kuzmanovska
Бојкотот на француските производи станува сè пошироко распространет во земјите од исламскиот свет, по изјавите на францускиот претседател Емануел Макрон за исламот и муслиманите. Бројни...
СВЕТ

Турција го зголеми извозот на оружје во Азербејџан за шест пати

Stefanija Kuzmanovska
Воениот извоз на Турција во сојузничкиот Азербејџан се зголеми за шест пати, а продажбата на беспилотни летала и друга воена опрема се искачи на 77...
Компании и пазар

Колку извезуваме, а колку увезуваме од Германија, Британија и Србија?

Влатко Зорба
Во периодот јануари – јули оваа година, според вкупниот обем на надворешнотрговската размена, Македонија најмногу тргувала со Германија, Велика Британија, Србија, Грција и Кина. Според...
Компании и пазар

Македонија има скромен удел во извозот на литиум – јонски батерии

Влатко Зорба
Во 2019 година, на глобално ниво извозот на литиум – јонските батерии достигна вредност од три милијарди долари, што е пораст од 2,3% во споредба...
Компании и пазар

Македонија на 90-то место во светот по извоз на цвеќе

Влатко Зорба
Извозот на цвеќе минатата година во светот достигна вредност од 9,4 милијарди долари, што е за 1,8% повеќе во споредба со 2018 година, покажуваат податоците...
Компании и пазар

Извозот на електрични автомобили бележи раст од 207,4 отсто

Извозот на електрични автомобили минатата година имаше вредност од 25,7 милијарди долари во целиот свет, што претставува пораст од 207,4% во однос на 2018 година,...