Стандард
КОМПАНИИ

Трговската размена меѓу Кина и САД скокна за 80% од почетокот на годинава

Во првите два месеци од 2021 година, прометот во надворешната трговија на Кина се зголеми на годишно ниво за 41,2% и достигна 834,4 милијарди долари. Ова беше објавено во неделата од Главната царинска управа на Народна Република Кина. Извозот на Кина се зголеми за 60,6% на годишно ниво на 468 милијарди долари и увозот со 22,2% на 365,6 милијарди долари. Позитивниот биланс на надворешната трговија на земјата изнесува 103,2 милијарди долари.

Во февруари 2021 година, прометот во надворешната трговија на Кина изнесуваше 371,83 милијарди долари, што е раст од 67% во споредба со февруари минатата година. Во исто време, извозот се зголеми за 154,9%, достигнувајќи 204,85 милијарди долари, увозот – за 17,3% на 166,98 милијарди долари.

Кинеско-американската надворешна трговија скокна за 80%

Кинеско-американскиот промет во првите два месеци од 2021 година порасна на 81,3% на годишно ниво, достигнувајќи 109,79 милијарди долари, покажуваат податоците на Царинската управа на Кина.

Кина во првите два месеци увезе стока во вредност од 29,26 милијарди долари од Соединетите држави, што е за 66,4% повеќе во однос на истиот период минатата година. Кинескиот извоз во САД се зголеми за 87,3% во текот на истиот период на 80,53 милијарди долари.

Во 2020 година, трговијата меѓу Кина и САД изнесуваше 586,72 милијарди долари.

Кинеско-руската трговија се зголеми за 8,5%

Трговската размена меѓу Кина и Русија во јануари-февруари годинава се зголеми за 8,5% на годишно ниво, на 18,78 милијарди долари. Според кинеската царинска статистика, увозот на руска стока падна за 12,6 проценти на 9,86 милијарди долари во првите два месеци од годинава, додека кинескиот извоз порасна за 48 проценти на 8,9 милијарди долари.

Кинеско-руската трговија во 2020 година достигна 107,7 милијарди долари, што е за 2,9% помалку од претходната година, главно поради пандемијата на коронавирус, пишува nmarket.ru.

Поврзани вести

Нов Повик на ФИТР за соработка на бизнисот и науката (ВИДЕО)

msp-admin

Скопје доби механизми за регулација на пешачките премини – донација од ОКТА

msp-admin

„Голдман Сакс“ ги зголеми прогнозите за цената на нафтата

Влатко Зорба