СТАНДАРД life
ТЕХНОЛОГИЈА

Instagram по грешка им дозволи на многу корисници да ги скријат „лајковите“ на објавите

Програмерите на апликации сакаат да експериментираат со нови функции. Instagram постојано бара нови начини за подобрување на интерфејсот и полесно наоѓање на релевантна содржина. Огромната популарност го направи Instagram една од најголемите социјални платформи во веб-просторот.

Покрај тоа што поставувате фотографии и ги прелистувате албумите на вашите пријатели, имате многу можности да се дружите со познати личности, како и да ги следите советите на инфлуенсерите. Instagram е водечка апликација за споделување фотографии од паметни телефони и клучен извор на приход на огласувачите.

Поттикнати од желбата да поминат повеќе време на нивните сметки на Instagram, тие исто така ја интегрираа функционалноста „Live Rooms“. Како што сугерира името, ова е корисна алатка за започнување видео повик во живо што може да вклучи до четири лица. Instagam верува дека Live Rooms нуди уште повеќе можности да се забавувате и да бидете продуктивни додека комуницирате со апликацијата.

Компанијата започнува тестови со друга опција која е наменета за ограничен број на корисници.

Сепак, дојде до проблем што даде пристап на повеќе профили до опција за криење на лајковите на објавите. Причината е грешка што Instagram веќе ја поправи, но засегна многу повеќе луѓе отколку што првично се очекуваше.

Шефот на Instagram, Адам Мосери, објави кратко видео на Twitter во кое се извинува за непријатностите што ги направија тестовите на корисниците. Тој тврди дека одликата е дизајнирана да биде корисна за луѓето кои сакаат да ја користат, а не да создава тешкотии.

На овој начин, Адам Мосери увери дека нема да презентираат функција за автоматско криење лајкови во објавите. Instagram ќе се обиде да ни даде доволно контрола врз фотографиите, видеата и објавите што ги поставуваме и ги споделуваме во апликацијата за мобилни телефони.

Идејата да се сокријат лајковите од публикациите всушност не е нова, бидејќи во јули 2019 година беа извршени слични тестови. Тогаш, функцијата беше достапна само во некои земји, но сè уште не може да ја користат сите корисници на Instagram денес.

Поврзани вести

Вкупното време поминато во играње на Fortnite подолго од постоењето на човечкиот вид

msp-admin

Мaск: Луѓето мора да се поврзат со машини или ќе станат бескорисни

msp-admin

Податоците на 100 милиони корисници на Андроид се загрозени поради неправилна синхронизација на „облакот“