СТАНДАРД life

увоз

КОМПАНИИ

Германија значително го зголеми увозот на руски гас

Влатко Зорба
Германија во февруари увезла 63 проценти повеќе руски гас отколку во февруари минатата година, според податоците на руската федерална царина, пренесени од руските медиуми во...
КОМПАНИИ

60 милијарди долари од американските стимулации ќе заминат за Кина

Влатко Зорба
Дејвид Ни се подготвува за одлична година за својата деловна активност – благодарение на стимулациите од 1,9 трилиони долари, што американските власти ги одобрија, пишува...
КОМПАНИИ

И покрај тензиите, САД увезле рекордни количини руска нафта

Влатко Зорба
Американско-руските тензии во областа на енергетските проблеми не ги спречија САД да купат рекордни количини руска сурова нафта во 2020 година. Американските рафинерии товареле 538.000...
ЕКОНОМИЈА

ТИРЗ учествуваат со околу 40% од вкупниот увоз во С.Македонија

Влатко Зорба
Трендот на зголемени економски активности во технолошко индустриските зони продолжува и во вториот месец од годинава – покажува најновата анализа на Дирекцијата за ТИРЗ. Компаниите...
КОМПАНИИ

Трговската размена меѓу Кина и САД скокна за 80% од почетокот на годинава

Влатко Зорба
Во првите два месеци од 2021 година, прометот во надворешната трговија на Кина се зголеми на годишно ниво за 41,2% и достигна 834,4 милијарди долари....
ЕКОНОМИЈА

Се планира да се забрани увозот на возила под ЕУРО 5 стандард

Влатко Зорба
Од министерството за економија најавија дека годинава се планира да се забрани увозот на возила под ЕУРО 5 стандард. „Оваа година би требало да се...
КОМПАНИИ

Стабилизација на извозот и увозот на европски производи во ноември 2020 година

Влатко Зорба
Извозот и увозот на стоки во ЕУ и еврозоната се стабилизираа во ноември 2020 година, сигнализирајќи подобрување кон крајот на пандемиската година во која тие...
КОМПАНИИ

Колку извезуваме, а колку увезуваме од Германија, Британија и Србија?

msp-admin
Во периодот јануари – јули оваа година, според вкупниот обем на надворешнотрговската размена, Македонија најмногу тргувала со Германија, Велика Британија, Србија, Грција и Кина. Според...