Стандард
ЕКОНОМИЈА

Раст од 15,5 %: Вкупната вредност на извозот во јануари 2021 година изнесува 32,5 милијарди денари

Во услови на пандемија во јануари годинава остваривме поголем извоз од јануари 2020 кога во светот сѐ уште не беа на сила рестриктивните мерки за ублажување на последиците од КОВИД-19, сподели премиерот на РСМ, Зоран Заев.

Според податоците на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Северна Македонија, во јануари 2021 година, изнесува 32,5 милијарди денари и бележи пораст од 15,5 % во однос на истиот период од 2020 година.

Во јануари 2021 година, според вкупниот обем на надворешно трговската размена, Република Северна Македонија најмногу тргувала со Германија, Велика Британија, Србија, Кина и Грција.

„Продолжува поддршката за сите дејности, како и за извозните компании. Покрај намалувањата и укинувањето на царинските стапки, на располагање е и финансиска поддршка преку основање Фонд за поддршка на извозни компании во висина од 10 милиони евра, кој ќе се воспостави преку Развојната банка на Северна Македонија. Се работи за евтини кредитни продукти за компании кои најголемиот дел од своето производство го извезуваат“, додава тој.

Поврзани вести

На пролет ќе стартуваат изградбите на секундарните и терцијалните мрежи на гасоводот во сите поголеми македонски градови

Влатко Зорба

Канцерогениот сусам од Индија уништен во Дрисла, велат од АХВ

Влатко Зорба

Ковачевски: Не е точно дека нивото во акумулациите е под критичниот минимум

error: Превземањето на содржина без дозвола од авторот е дело казниво со закон!!!