Стандард
КОМПАНИИ

И покрај кризата, извозот на Русија достигна рекордно ниво во 2020 година

Извозот на Русија, кој не вклучува природни суровини или енергетски производи, достигна рекордно високо ниво во кризната 2020 година, според рускиот центар за извоз, објави РИА.

Во квантитативна смисла, таа достигна 161,3 милијарди долари во споредба со 155,1 милијарди долари во 2019 година, што е нејзина нова најголема вредност, рече аналитичарот од институцијата Оксана Лукичева за радио „Спутник“.

Главните двигатели на растот се златото и земјоделските производи.

„Секако, во пракса, визираме на извозот на злато“, рече Лукичева.

„Податоците од царината покажуваат дека во 2020 година Русија извезувала околу 130 тони од него, претежно во Велика Британија, која е светски центар во трговијата со метали. Покрај тоа, има раст на извозот на жито, маслодајни семиња и други производи од земјоделски производи“.

Извозот на оваа земја лани надмина 2.499 илјади милијарди долари

Причината за растот на извозот на злато беше фактот дека минатата година жолтиот метал достигна историска рекордна вредност на глобалните пазари, што ја зголеми побарувачката.

„Златото се соочуваше со активна побарувачка и неговите цени беа многу високи во јули-август минатата година, кога тие го соборија претходниот историски рекорд“, рече Лукичева.

„Ова доведе до зголемување на извозот, бидејќи имаше голема побарувачка за злато и имавме доволно – ние извлекуваме злато, а централната банка, исто така, има доволно резерви. Во април минатата година, со цел уште повеќе да го стимулираме извозот, централната банка запре со купување злато за своите резерви од домашниот пазар“.

Доколку се вклучат енергетски производи, податоците ќе бидат уште поимпресивни, бидејќи земјата во моментов извезува рекордни количини на гас во Европа, со оглед на минусните температури во многу европски земји, кои главно се потпираат на Русија за снабдување со енергија.

Поврзани вести

Железо од Макстил за уметнички скулптури – донација од материјали и апарати за студентите на Факултетот за ликовни уметности

msp-admin

НАЈГОЛЕМИТЕ БАНКИ ВО СВЕТОТ ШОКИРААТ: „Игра“ од 19 милијарди долари за која нема одговор

Влатко Зорба

Спутник V во моментов е најбараната вакцина во светот

Влатко Зорба