Стандард
ЕКОНОМИЈА

Извозот на оваа земја лани надмина 2.499 илјади милијарди долари

Кина минатата година извезе производи ширум светот во вредност од 2.499 илјади милијарди долари, покажуваат податоците на World’s top exports.

Најголем дел од тој износ или 671 милијарда долари доаѓаат од извоз на електрични машини и опрема. Втор најголем извозен адут на Кина е извозот на компјутери и друг вид на таква опрема со 417 милијарди долари. Меѓу петте најмногу извезувани производи се и: мебел (99,5 милијарди долари), пластика и пластични предмети (84,4 милијарди долари) и возила (74,4 милијарди долари).

Кога се работи за земјите во коишто “завршуваат“ најголем дел од производите што Кина ги извезува се: САД (418,6 милијарди долари), Хонг Конг (279,6 милијарди долари), Јапонија (143,2 милијарди долари), Јужна Кореја (111 милијарди долари) и Виетнам (98 милијарди долари).

Поврзани вести

Ангеловска: Владината мерка 14.500 постои можност да важи и за јуни

Потпишување договор за 2,4 милиони евра неповратни средства наменети во обновливи извори за енергетска транзиција

Влатко Зорба

Лотарија со 40% помала оперативна добивка во 2020 година

Влатко Зорба