СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

Пандемијата отвори дупка од 21,7 милијарди евра во грчкиот буџет

Изминатата 2020 година, обележана со пандемија на коронавирус, отвори дупка од 21,7 милијарди евра во грчкиот буџет. Како резултат на блокадата на економијата, првичните планови за буџетски суфицит од 3,5 милијарди евра се заменети со дефицит. Ова го покажуваат пресметките на грчкото Министерство за финансии, цитирани од „Катимерини“.

Даночните приходи во изминатите 12 месеци беа за 9 милијарди евра пониски отколку што се очекуваше, на вкупно 43,2 милијарди евра во споредба со првично утврдениот буџет од 52,2 милијарди евра. Во исто време, трошоците ги надминаа планираните 57,2 милијарди евра за 13,5 милијарди евра. Тие минатата година достигнаа вкупно 70,8 милијарди евра. Оваа сума вклучува 5,5 милијарди евра во форма на програма за државен заем и 2,7 милијарди евра во форма на компензација за погодените од кризата.

Во меѓувреме, на почетокот на неделата, грчкиот национален завод за статистика објави податоци кои покажуваат дека сите грчки компании изгубиле приход од скоро 35 милијарди евра помеѓу јануари и септември минатата година.

Аналитичарите нагласуваат дека овие загуби не се очекува да бидат уште поголеми за четвртиот квартал на 2020 година, кога Атина воведе нови мерки за штедење за да се спречи ширењето на коронавирусот во земјата.

Статистичките податоци покажуваат дека сите грчки компании заедно имаат промет од 193,84 милијарди евра за месеците од јануари до септември во споредба со 228,68 милијарди евра за истите месеци од претходната година.

Поврзани вести

ЕУ планира да воведе минимална плата на ниво на Унијата

Влатко Зорба

Како до стипендија на Меѓународниот балкански универзитет?

msp-admin

4 причини за падот на акциите на Tesla

Влатко Зорба