16.8 C
Скопје
25 септември, 2023
СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

Туризмот во Шпанија ја доживува најголемата криза во својата историја

Изминатата година беше најлоша за шпанската туристичка индустрија во последниот половина век. Помалку од 20 милиони странски посетители ја посетија земјата, а приходите на овој сектор паднаа за 75%, пишува весникот „Ел Паис“.

Изданието потсетува дека во 1969 година Шпанија ја посетиле скоро 21,7 милиони странски туристи, а во 1968 година – околу 19,2 милиони. Во најдобар случај, бројките за 2020 година ќе бидат на исто ниво, иако може да бидат пониски – 17, 8 милиони посети, како во 1967 година.

Од своја страна, приходите на туристичката индустрија во 2020 година изнесуваат 46 милијарди евра, што е за 110 милијарди помалку од година порано. Оваа сума одговара на нивото од 1995 година, иако реалните профити се уште пониски поради инфлацијата.

„Туризмот во Шпанија ја доживува најголемата криза во историјата. Придонесот на секторот кон БДП се намали од 12,4% во 2019 година на нешто повеќе од 4%“, весникот го цитира шпанскиот министер за индустрија, трговија и туризам Марија Рејес Марото.

Таа истакна дека индустријата има огромна потреба од финансиска помош, бидејќи надежите за летната сезона 2020 не се реализираа: закрепнувањето беше толку мало што голем број компании и продавници, кои само што се отворија, ги затворија вратите повторно.

Балеарските острови се меѓу најпогодените, бидејќи пандемијата го уништи ноќниот живот во регионот. И оваа година ќе бидат затворени 63% од местата за ноќна забава. Помалку од 4 милиони странски посетители ги посетија Канарските острови во 2020 година, што е голем пад од 13 милиони една година порано. Во 2021 година на островите се очекуваат околу 8 милиони туристи – универзалната вакцинација ќе има позитивен ефект врз сообраќајот на туристи.

„Настрада и туризмот на плажа. Повеќето хотели се затворени и не знаат кога ќе се отворат. Празни лежалки, напуштени шеталишта – сè изгледа катастрофално. Туристичкиот проток на Коста дел Сол во 2020 година падна за 70%, патниците резервираа 7 милиони ноќи наместо 26 милиони“, пишува весникот.

Ситуацијата не е подобра и во Каталонија – туристичкиот проток во 2020 година опадна за скоро 80%, како и патните трошоци. Во крајбрежните градови во регионот, илјадници луѓе останаа без работа поради недостаток на туристи. Во Барселона се отворени 110 хотели – само 25% од вкупниот број. Хотелскиот сектор изгуби 1,4 милијарди евра во 2020 година – 82% од
приходите во претходните години.

На краток рок, шпанската туристичка индустрија не очекува подобрување. Меѓу проблемите не е само пандемијата, туку и намалената куповна моќ на населението, „Брегзит“, растечкиот тренд на заштеда на пари наместо трошење, поради што патувањата на далечина ќе бидат помалку барани во следните две години.

„Но, постојат и оптимистички очекувања: според студијата на „Функас“, туризмот може да се опорави за 40% во 2021 година и за 80% во 2022 година. Сега, кога ја достигнавме најниската точка, ќе има силен скок. Покрај тоа, шпанската влада смета на за вакцинација“, забележува „Ел Паис“.

Поврзани вести

AI ќе наметне голема преквалификација на работната сила

msp-admin

НУК ги достави до Владата унифицираните препораки за работа на угостителската индустрија

msp-admin

Huawei повикува на поблиска соработка во јавниот и приватниот сектор за враќање на довербата во технологијата