СТАНДАРД life
Здравје

Чудни симптоми кои може да укажуваат на недостаток на железо

Недостигот на железо може да доведе до разни здравствени проблеми. Најчести симптоми се замор и промени на кожата, но има и невообичаени.

Невообичаени желби за други работи освен храна

Научниците сè уште се обидуваат да откријат зошто луѓето со недостаток на железо често копнеат за работи што вообичаено не би ги јаделе: нечистотија, глина, пченкарен скроб, остатоци од боја, картон и средства за чистење.

Кршливи нокти

Ноктите можат да кажат многу за вашето здравје. Слабите и кршливи нокти или нокти со необјаснето дупчење може да укажуваат на проблем со железото. Бидејќи овие симптоми би можеле да бидат причина за некој друг здравствен проблем, најдобро би било да направите тест на крвта.

Суви и испукани усни

Луѓето со недостаток на железо може да страдаат од пукање на аглите на усните, што може да ја отежне секојдневната комуникација и јадењето.

Отечен јазик

Друг помалку очигледен симптом на недостаток на железо е отечен и чувствителен јазик. Отекувањето на јазикот може да предизвика проблеми со џвакањето, голтањето или зборувањето.

Поврзани вести

Седум нешта што треба да ги јадете за здраво срце

Radmila Tasevska

Овие видови на зеленчук нутриционистите ги сметаат за важни за имунитетот и здравјето

Radmila Tasevska

Срцето може да се скрши: 3 медицински објаснувања за состојби по раскинување на емотивната врска

Urednik