Стандард

Бислимоски

ЕКОНОМИЈА

Бислимовски: Инвестициите во ОИЕ ќе имаат влијание врз цените, но и врз ранливите потрошувачи

Влатко Зорба
Марко Бислимоски, директорот на Регулаторната комисија за енергетика, на он-лајн промоција на публикацијата „Правна рамка на електроенергетскиот сектор во Република Северна Македонија и нејзина меѓународна...
ЕКОНОМИЈА

Бислимоски: Буџетот на РКЕ да се намали за 8%, непредвидените расходи се анулирани во целост

Влатко Зорба
Бараме да ни се намали буџетот за осум проценти. Непредвидените расходи се анулирани во целост, од планираното до реализираното за 2020-та, а за 2021-ва се...
ЕКОНОМИЈА

Бислимоски: Потрошувачите мора точно да знаат што плаќаат

Влатко Зорба
Разделување на домашното производство на електрична енергија, увозот, учеството на обновливи извори како и надоместокот за користење на електропреносниот и електродистирбутивниот систем во сметките за...
ЕКОНОМИЈА

Нема да има промени на цената на електричната енергија, потврди Бислимоски

Влатко Зорба
И покрај зголемувањето кај соседите нема да има промени на цената на електричната енергија кај нас, бидејќи ниедна од енергетските компании нема доставено барање до...
ЕКОНОМИЈА

Бислимоски: Целиме кон реализација на зелено сценарио, но тоа мора да биде постепено

Влатко Зорба
Производството на електрична енергија од јаглен да се замени со производство на електрична енергија од обновливи извори – ова е суштината на енергетската транзиција која...
ЕКОНОМИЈА

Ќе се таргетираат потрошувачите на кои финансиски ќе им се помогне да ги подмират сметките за електрична и топлинска енергија

Влатко Зорба
Стартува дефинирањетона принципите врз основа на кои ќе се прошири постојната листата на ранливи потрошувачи со цел да се намали енергетската сиромаштија. Регулаторната комисија за...
ЕКОНОМИЈА

Бислимоски не очекува зголемување на цената на струјата на регулираниот пазар

Влатко Зорба
Во овој момент не очекуваме зголемување на цената на електричната енергија и покрај намаленото производство од хидро капацитетите во државата, коешто, пред се, се должи...
КОМПАНИИ

РКЕ бара законски измени за поголеми и попрецизни надлежности

msp-admin
Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги на Република Северна Македонија подготвува предлог измени во Законот за енергетика со кои ќе побара поголеми ингеренции и...
КОМПАНИИ

Бислимоски се жали дека ВМРО-ДПМНЕ му врши директен притисок

msp-admin
Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги соопшти дека ги информирала Секретаријатот на Енергетската заедница во Виена, како и дел од меѓународните дипломатските претставници во...
ЕКОНОМИЈА

Бислимоски: Зголемувањето на цената на струјата нема да влијае врз покачувањето на останатите производи

Берта Китинска
Зголемувањето на цената на струјата нема да влијае врз покачувањето на останатите производи затоа што 90 проценти од индустриските и комерцијалните потрошувачи купуваат електрична енергија...
error: Превземањето на содржина без дозвола од авторот е дело казниво со закон!!!