СТАНДАРД life
ЕКОНОМИЈА

Домаќинствата кои имаат помали приходи ќе добиваат поголеми субвенции за струја

Претседателот на Регулаторната комисија за енергетика, Марко Бислимовски најави дека цената на електрична енергија ќе биде иста за сите домаќинства, но тие кои имаат помали приходи ќе добиваат поголема субевенции.

– Тие кои имаат помали приходи ќе добиваат поголема субевенција од државата. Како се зголемуваат тие приходи до одредено ниво, оваа субвенција ќе се намалува, а тие домаќинства кои немаат проблем во плаќањето на електричната енергија нема да добиваат субвенција од државата. Статистика ќе ја земаме предвид потрошувачката кошничка. Тие домаќинства кои се во рамките на минималната потрошувачка кочничка и помалце од тоа им се вкупните месечни приходи, ќе добиваат најголема субвенција, вели Бислимовски во „Студио 10“.

Поврзани вести

Со оперативниот план за вработување, сите кои изгубиле работа поради Ковид, ќе се вратат назад на пазарот на трудот

Влатко Зорба

Германската Влада одлучи да и помогне на националната авиокомпанија Луфтханза со девет милијарди евра

Заев: Кога дојдовме 2017 субвенциите беа околу 90 милиони што се исплаќаа, стигнавме до 135 милиони евра